Forskning: Det händer när mammor bär sina nyfödda barn direkt mot huden.

Kängurumetoden är bra för ditt barn, särskilt om barnet har fötts för tidigt. En studie från Örebro universitet visar att för tidigt födda barns smärta minskar när de har hudkontakt med sin mamma. Men kängurumetoden sägs vara bra för alla små barn – inte bara dem som har fötts för tidigt.

Kängurumetoden kallas det när barnen har hud mot hud-kontakt med mamman.

Enligt World Health Organization är metoden bra både för barn som har fötts för tidigt och för fullgångna barn. ”Metoden är mycket verksam och lätt att använda för att främja hälsa och välbefinnande” skriver WHO i ett dokument med praktiska riktlinjer kring kängurumetoden.

En studie från Örebro universitet, som publicerades i Acta Paediatrica i höstas, visar att metoden fungerar som smärtlindring för barn som har fötts för tidigt.

För tidigt födda barn är känsliga för smärta, eftersom hjärna och nervsystem är under utveckling. Smärtan kan orsaka skador för barnet – men det kan också smärtstillande eller lugnande medel. Då har den så kallade kängurumetoden undersökts som alternativ.

Bildkälla: Mostphotos

1173882-mother-with-baby

– Det är en smärtlindringsmetod som inte ger några skador utan bara har en positiv effekt, säger Emma Olsson, doktorand i medicin vid Örebro universitet, i ett uttalande.

Emma Olsson arbetar också som sjuksköterska på en neonatalavdelning. Hon har gjort studien tillsammmans med Mats Eriksson, specialistsjuksköterska i intensivvård och forskare i medicin vid Örebro universitet.

Bebisarna i studien var födda mellan graviditetsvecka 26 och 35. Forskarna tog blodprov på barnen vid två tillfällen, en gång när de låg i kuvös och en gång när de låg tätt intill sina mammor. Resultatet visar att när barnen låg i kuvös var ökningen av syresatt hemoglobin i hjärnan större. Enligt Emma Olsson är förklaringen att syresättningen ökar när barnen upplever smärta.

– När de för tidigt födda barnen låg hud mot hud med sin mamma var ökningen inte lika hög. De kände alltså inte lika mycket smärta. Hud mot hud är en enkel och billig metod som dessutom ger föräldrar en aktiv roll, säger Emma Olsson i ett uttalande.

Att bära eller hålla i barnet hud mot hud har visat sig vara bra för alla nyfödda barn. Det är effektivt för att hålla rätt kroppstemperatur, för amning och för anknytning.

Dela gärna detta vidare så att fler nyblivna eller blivande föräldrar nås av denna information.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna