Bilister vägrar väja för räddningstjänsten – nu ryter brandmannen Krister ifrån: ”Folk måste tänka sig för”

Som brandman kan det ta minuter att ta sig förbi blockerande trafik ute på vägarna, det menar deltidsbrandmannen Krister Wahlström vid Jämjö brandstation.

Nu uppmanar han folk att tänka sig för i trafiken och släppa fram räddningstjänsten, rapporterar P4 Blekinge.

Att räddningstjänsten kommer fram i tid till en olycksplats kan vara skillnaden mellan liv och död.

Men på senare år har räddningstjänsten slagit larm om att e har svårt att ta sig fram till de drabbade. Inte minst på landets badplatser.

Stora problem i trafiken

Men nu menar Krister Wahlström, deltidsbrandman vid Jämjö brandstation, att det är svårt att ta sig fram även i vanlig trafik.

– Det kan vara väldigt trångt med trafiken och stora problem att komma fram. Folk som inte har någon koll i backspeglar och liknande. Vi kan ligga bakom med både blåljus, siren, blinkande hellysen men behöver använda starkhornen för att folk ska reagera, säger han till P4 Blekinge.

Använder inte backspeglarna

Krister menar att det inte enbart är svårt att komma fram i sommartrafiken utan att bilister generellt sätt har blivit sämre på att använda backspeglarna och uppmärksamma när räddningstjänsten kommer.

– Folk måste tänka sig för, det kan röra sig om ett hjärtstopp eller ett drunkningstillbud och då är minutrarna väldigt avgörande och om vi kommer fram eller inte.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Stina Stjernkvist, TT

Och det är inte länge sedan som Krister hamnade bakom en husbil som inte flyttade på sig under ett larm.

– Det tog två till två och en halv minut innan vi fick honom att observera att vi fanns bakom så vi kommer fram. Och då är ändå E22:an rätt bred. De hade haft plats att gå åt sidan och hålla höger. De passerade ett antal parkeringsplatser och går inte in alltså har de ingen koll på var vi finns eller inte, säger han till P4 Blekinge.

Vad tycker du om det här?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);