Bara bada bastu – och må bra

Bara bada bastu – och bli mer till freds med tillvaron? En undersökning från Som-institutet visar att bastubadare är nöjdare med livet än de som inte förstått de varma stenarnas charm.
– Det är ju härligt att basta, säger Freja Wessman, biträdande undersökningsledare.

Att ”alla bekymmer försvinner strax” är kanske inte helt sant. Men majoriteten av de tillfrågade i Som-institutets undersökning tycker ändå att bastubad är det ”bästa för både kropp och själ.”

Är nöjdare

Bland de som i den färska undersökningen svarat att de är mycket nöjda med livet är 54 procent årliga bastubadare. I gruppen som angett att de är ganska nöjda med livet badar 45 procent bastu.
– De som är mycket nöjda med livet bastar oftare än de som inte gör det, säger Freja Wessman, biträdande undersökningsledare, till TT.
– Varför det är så är svårt att säga. Vi ställer inga följdfrågor. Men vi kan se att det finns ett statistiskt signifikant samband, som också står sig vid kontroll för andra variabler som inkomst, ålder och utbildning. Jag kan spekulera och säga att det är härligt att basta.

Bastubröder som glöder

Och vilka är egentligen ”bastubröder som glöder”? Enligt studien är det allra vanligast att bada bastu i åldern 16-29 år. Män bastar i större utsträckning än kvinnor och totalt sett anger 48 procent av de tillfrågade att de bastar minst en gång om året.
– Vi ser lite olika skillnader i olika grupper, till exempel att yngre bastar oftare, säger Wessman.

På lördag tävlar Kaj i finalen av Eurovision med dängan ”Bara bada bastu”. Kommer humorgruppens framgång att få oss svenskar att bada ännu mer bastu så att ”svetten bara yr”? Freja Wessman tror det.
– Jag tror absolut på en Kaj-effekt. Det skulle inte förvåna mig om vi ser ett ökat bastubadande när vi mäter nästa gång, säger hon.

Fakta: Bastuvanor

  • 48 procent av de tillfrågade svenskarna uppger att de badar bastu minst en gång om året. 16 procent säger att de badar bastu minst en gång i månaden.
  • 54 procent av de som uppger att de är mycket nöjda med livet är årliga bastubadare. I gruppen ”ganska nöjd med livet” är 45 procent bastubadare och bland de som ”inte är nöjda med livet” är siffran 38 procent.
  • 53 procent av de tillfrågade männen har badat bastu minst en gång under de senaste tolv månaderna, 43 procent av kvinnorna.
  • Vanligast att bada bastu är i åldersgruppen 16-29 år.
  • Totalt svarade 3 750 personer på Som-institutets undersökning som genomfördes under 2023 och 2024.

LÄS MER

 

Läs mer om...