Misstänkt gärningsman försvann – då tog polishunden Peps upp jakten och blev dagens stora hjälte
polishunden peps

Misstänkt gärningsman försvann – då tog polishunden Peps upp jakten och blev dagens stora hjälte

Polishunden Peps låter inga brottslingar gå fria.

Nu hyllas han stort efter att ha spårat upp en misstänkt gärningsman – på en öde ö.

Det brukar heta att hunden är människans bästa vän. Och det råder heller inga tvivel om att polishunden är polisens bästa vän!

Många gånger har vi berättat otroliga historier om hur hundarna har hjälpt till att gripa brottslingar, spåra upp ämnen och föremål eller finna försvunna personer.

Inte sällan efter riktigt hjältemodiga insatser. Som när polishunden Ivan räddade livet på en försvunnen man, eller när polishunden Kess hittade en försvunnen 3-åring i skogen.

polis
Foto: TT

Polishunden Peps har gjort det igen

En annan av dessa fyrbenta poliskonstaplar är Försvarsmaktens Peps. Den tvååriga hunden godkändes på sitt allra sista prov tidigare i år och välkomnades då till hundenheten i polisen Stockholm.

Det dröjde därefter inte många veckor innan Peps hade visat prov på sina talanger och gripit sin allra första gärningsman. En enastående insats som hyllades stort i sociala medier.

Men inte nog med det – nu har Peps gjort det igen. På Facebook låter hundenheten i polisen Stockholm nämligen berätta att Peps tagit fast en person misstänkt för våld mot tjänsteman.

I inlägget skriver polisen att den misstänkte gärningsmannen hade krossat rutor och varit hotfull på ett boende. När polisen anlände, ska mannen ha kastat sten på poliserna innan han flydde platsen. Men vad denne brottsling inte visste då, var att polishunden Peps snart skulle ta upp jakten – och till och med överraska sin hundförare.

Sist vi skrev om FM Peps hade han just gripit en gärningsman misstänkt för våld mot tjänsteman. Passet efter gjorde han…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on Saturday, July 2, 2022

Hittade försvunnen gärningsman

”Peps fick omedelbart upp ett spår och drog med sig sin förare ut i skogen. Efter ca 500 meter kommer Peps fram till ett kärr där han kastade sig rakt ut i vattnet. Hans förare, som vet att Peps älskar vatten, blev irriterad över att Peps vill bada istället för att spåra vidare så han kallar in Peps. Peps ger sig dock inte utan vill bara vidare ut i vattnet. Kan det vara så att gärningsmannen simmat där?”, skriver polisen i inlägget.

Vidare berättar polisen i inlägget om hur Peps insisterade och till sist fick med sig sin förare ut i vattnet. Varpå den förträffliga insatsen faktiskt gav resultat.

”Peps förare är inte lika sugen på att simma med full utrustning men hittar en övergång som inte ser lika djup ut som leder ut till en ö mitt i kärret. Uppe på ön sätter Peps fart igen och efter ytterligare 40 meter hittar Peps gärningsmannen gömd bakom ett träd. Peps sitter sedan och skäller tills fler patruller kommer till kärret och där en stackars polis fick ta av sig sin utrustning och simma ut till ön för att assistera Peps och hans förare med att få den gripne till en polisbil”, skriver polisen.

polisen
Foto: Shutterstock

Hyllas stort

Efter att ha spårat upp och tagit fast den misstänkte gärningsmannen, hyllas Peps nu stort på sociala medier. Vilken kämpe!

”Det må jag säga, jag vet det finns hundar som kan spåra i vattnet, men detta här var en otrolig envis kommissarie”, skriver en användare.

”Heja Peps!! Så duktigt gjort! Att din förare INTE trodde på dig först är ju lite av skandal men du visste bättre och gav dig inte! Duktigaste pojken! Hoppas du fick en härlig belöning”, skriver en annan.

”Bra jobbat Peps! Grattis alla ni till fina fångsten! PS, jag har alltid sagt att man ska lita på hunden!”, skriver en tredje.

Det är så sant som det är sagt, lita alltid på hunden! Nu trycker vi på DELA för att ge polishunden Peps all den uppmärksamhet han förtjänar – vilken hjälte!