Modiga polishunden Peps har gripit sin första bov – hyllas nu stort för sin enastående insats

Tre gärningsmän flydde från en brottsplats.

Då såg den nya polishunden Peps sin chans att gripa sin första gärningsman.

”Får snabbt upp ett spår på brottsplatsen och skyndar iväg”, skriver polisen i ett Facebook-inlägg.

Hundar är ett fantastiskt sällskap och beskrivs ofta som människans bästa vän. Men våra fyrfotade vänner har också en viktig funktion för att skydda vårt samhälle.

Det finns ca 400 polishundar i Sverige och lika många hundförare. Ofta får vi höra fantastiska historier om hur de har hjälpt till att finna försvunna personer, gripa brottslingar eller spåra ämnen och föremål.

Bland annat har vi kunnat läsa om modiga polishunden Kess som hittade en försvunnen treåring. Vovven Valter spårade och grep häromdagen en misstänkt drograttfyllerist som smitit från polisen.

I början av februari kunde vi berätta om polisen i Stockholms nya kollega, Försvarsmaktens Peps. Den tvååriga nyblivna konstapeln som äntligen var redo för att patrullera på Stockholms gator.

”Husse och Peps får möjlighet att göra skillnad”

På polisen Stockholms Facebook-sida fick han ett varmt välkomnande.

”Peps gillar att jobba. Punkt. Som bäst trivs han när han får jobba med nosen, men han kan bli rejält emotionell och har tillgång till ett fulladdat känslopaket som han kan plocka fram när situationen kräver det”, skrev polisen Stockholm i ett inlägg.

Inlägget fortsätter sedan:

”Ingen kommer vara gladare att få börja jobba än Peps. Husse och Peps får nu möjligheten att göra skillnad på riktigt, och få vara dom som på en insats sparkar bollen i mål”.

Och nu äntligen var det dags för Peps att göra just stor skillnad.

Ny hund på Stockholms gator.Då får vi be att presentera det nyaste tillskottet till Stockholms poliskår,…

Posted by Polisen Stockholm – hundsektionen on Thursday, February 3, 2022

Kämpade och slet i flera kilometer

Under onsdagskvällen den 2 mars såg polisen tre gärningsmän fly från en brottsplats. Peps och hans hundförare såg då sin chans att gripa sin första gärningsman, detta trots att hans arbetspass närmade sig sitt slut, skriver polisen Stockholm – hundenheten i ett Facebook-inlägg.

”Försvarsmaktens Peps får snabbt upp ett spår på brottsplatsen och skyndar iväg. Spåret blir lång, tungt och skitigt. Peps håller ett högt tempo och såväl föraren som medspringaren får kämpa för att hänga med. Efter flera kilometers slit är tanken att det ska ske ett hundbyte. Nattens hundar har börjat och åker mot platsen”

Men för kämpen Peps slutade inte insatsen där. Då det dröjer innan den nya hundpatrullen kommer bestämmer sig Peps hundförare att fortsätta jakten tills avlösaren är på plats.

”Det beslutet ångrar varken föraren eller Peps nu för några hundra meter senare stannade Peps och skällde hög och tydligt på sin första gripna gärningsman”, fortsätter polisen i Facebook-inlägget.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/281389770793915

Fick hjälp av annan fyrbent kollega

Trots Peps heroiska insats var två gärningsmän fortfarande på fri fot. En av Peps fyrfota kollegor, Ullhedens Ivan,  anländer då till ursprungliga brottsplatsen och upptar sökandet efter smitarna.

 ”Ivan visar tydligt åt vilket håll jakten går. Övriga polisresurser i området hjälper till för att Ivan ska kunna jobba ikapp det nästan två timmar långa försprånget som gärningsmännen nu har. Så med hjälp av envist arbete och vittnens iakttagelser kan Ivan spåra ikapp en av dom. Den sista springer från platsen och fångas inom kort in av en uppmärksam patrull i samarbete med helikoptern”, skriver polisen.

Inlägget avslutas med:

”Samarbetet mellan polispatruller, hundpatruller och helikopter gör det möjligt att kunna gripa tre av tre möjliga inatt! Bra jobbat av samtliga och stort grattis Peps med förare till ert första lyckade hundjobb!”

Polishunden Peps
Polishunden Peps. Foto: Facebook

Hyllas nu för sin insats

Peps hyllas nu för sin fantastiska och modiga insats. Facebook-inlägget har fått stor uppmärksamhet.

”Så duktigt jobbat både Peps med förare och övriga hundar med förare som kom till platsen. Tack för att ni finns och jagar bovarna”, skriver en användare.

”Vilken insats av er alla Peps och Ivan är helt suveräna”, skriver en annan.

Wow, bra jobbat allihop. Och grattis Peps och husse till första gripandet ihop!, skriver en tredje.

Stort grattis till ditt första gripande Peps! Vilken insats av både Peps och Ivan. Hylla de i kommentarsfältet!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);