Rektorns ord till flickan som trakasserades sexuellt i skolan: ”Du gick erotiskt”

Det började förra hösten. En 15-årig flicka och hennes två tjejkompisar blev utsatta för sexuella trakasserier på deras skola i Malmö, bland annat genom att bli klämda på brösten och rumpan. Men när de gick till rektorn fick de till svar att de var självförvållat.
– Jag mådde illa när jag fick veta. Att någon annan ska behöva känna det jag kände, säger den 15-åriga flickan.

 

I början av höstterminen 2016 blev en då 14-årig flicka och hennes två kompisar utsatta för sexuellt ofredande. Enligt flickan ska en kille i året över henne ha klämt dem på brösten och rumpan vid flera tillfällen, men när de gick till rektorn fick de inte alls det bemötande de förväntat sig.
– Första gången vi pratade med honom sa han att anledningen till att de tafsade var att vi ”gick erotiskt” och att vi inte täckte oss tillräckligt mycket, säger den 15-åriga flickan till Expressen.

 

”Det var jobbigt att stå där och gråta”

Ingenting gjordes på skolan, därför tog flickorna mod till sig att göra en polisanmälan. Alla tre flickorna polisförhördes och samtalen filmades, men ingenting hände.

Men så plötsligt blev det rättegång, och flickorna som hunnit fylla 15 kallades för att vittna i rätten.
– Så fick jag berätta allt igen. Jag börjar alltid gråta när jag är arg, och det var jobbigt att stå där och gråta, inför en hel rättssal, säger 15-åringen till Expressen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

 

Häktades för våldtäkt

Killen som trakasserat tjejerna sexuellt dömdes mot sitt nekande, för sexuellt ofredande och misshandel och fick 50 timmars samhällstjänst.
– Killar lär sig inte att nej betyder nej. De borde lära sig det. Om rektorn hade haft en dotter, och detta hade hänt henne, hade han inte velat att hon gick kvar på samma skola. Men han tänker inte så långt. Han tänker inte på hur det känns för mig att oroa mig varje dag: Tänk om jag träffar på den här killen, säger 15-åringen.

Samma kille häktades i fredags för våldtäkt mot en minderårig flicka.

Den 15-åriga flicka som anmälde killen för sexuellt ofredande säger att hennes liv är förändrat efter trakasserierna, då hon aldrig mer vill bära kjol eller klänning, utan hellre stora, pösiga kläder.

 

Såhär ska det inte få vara. Unga flickor ska kunna känna sig trygga i skolan, och om något händer måste rektor och andra ta det på allvar och visa sitt stöd. Dela om du håller med.