Främmande man gjorde närmanden mot Idas dotter på bussen – nu hyllar mamman vittnenas insats

Idas dotter skulle bara åka buss mellan skolan och hållplatsen där mamman väntade, när en äldre man gjorde närmanden och började ställa personliga frågor. Nu vill mamma uppmärksamma de människor som anade oråd och valde att ingripa. 

– Jag kan bara tacka de som var där som stod upp för mitt barn, säger mamma Ida till Newsner. 

Det var i fredags som Idas dotter skulle ta bussen från sin skola Stockholm, till en station där hennes mamma stod och väntade efter att dottern slutat för dagen. 

Frågade om flickans ålder

På bussen får en äldre man med skägg syn på den ensamma flickan och börjar prata med henne. Han frågar bland annat om hennes ålder och vad hon heter. 

– Dottern sa att hon inte riktigt hörde vad mannen sa. Hon sa att han pratade sluddrigt. Hon tyckte också där och då att det var konstigt att en vuxen man som hon inte kände började prata med henne, men hon ville inte vara otrevlig, och svarade på hans frågor, säger Ida till Newsner. 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ida berättar att en yngre kille på bussen lägger märke till konversationen och går fram och frågar dottern om hon känner den äldre mannen som pratar med henne.  

– Min dotter skakar på huvudet varpå killen ber mannen att sluta prata med henne. Han säger att han inte bör prata med barn hur som helst. En diskussion uppstår dem emellan, varpå min dotter blir rädd eftersom den äldre blir väldigt aggressiv, berättar Ida. 

Sa att ”gubben” var aggressiv

En annan kvinna på bussen blir även hon uppmärksam på vad som händer, och erbjuder sig att skydda Idas dotter fram tills hon mött sin mamma. Dottern ska då ha berättat att mamman väntade på hållplatsen. 

– Hon var väldigt uppskakad, framförallt då ”gubben” blev väldigt aggressiv mot den yngre killen som gick emellan. Han (gubben) sa att han skulle smälla till honom (den yngre) och att han får prata med vem han vill. Killen såg sedan till att mannen inte hängde kvar på stationen, utan följde honom en bit innan han vände tillbaka för att byta några ord med mig, berättar Ida.  

OBS: Bilden är en genrebild. Flickan har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Shutterstock

Ida har fått händelsen återberättad för sig av både sin dotter och vittnen på bussen. I efterhand är hon tacksam till de som hade civilkurage nog att ingripa snabbt. 

– Lyckligtvis var jag på plats. Att det bara är tre stationer mellan skolan och där jag möter henne, men man tänker inte riktigt rationellt när man möts av en livrädd unge, och jag kan bara tacka de som var där som stod upp för mitt barn, säger Ida.

Hon fortsätter:

– Framförallt så önskar jag att jag kunnat tacka den andra mamman som var på bussen och erbjöd sin trygga famn till min dotter. Och la armen om henne tills att de klev av bussen. Det betyder mycket att veta att civilkurage fortfarande finns bland oss i ett samhälle som känns kallare för varje dag som går, säger Ida till Newsner. 

Mamman: ”Kvinnor bör ha ögon i nacken”

Men även om Ida är tacksam så känner hon som förälder en stark oro, både för sitt och andras barn.

– Som mamma var det väldigt obehagligt förstås, tankarna går direkt till ”tänk om”. Om det inte varit på bussen i rusningstid och istället på gatan, eller om ingen gått emellan eller om jag inte stått och väntat på stationen, säger Ida till Newsner. 

Hon fortsätter:

– Jag tror att de flesta kvinnor känner att de behöver ha ögon i nacken. Och det är hemskt att denna rädsla ska behöva gå i arv till våra döttrar. Vi har tidigare pratat om vi ska sätta henne på självförsvar och nu känner även hon att det skulle vara bra, säger Ida. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);