Jubel på äldreboendet när det ordnades pubkväll – fick dansa och skåla: ”Längesedan vi kramades”

För många äldre har det senaste året varit extremt ensamt och isolerat på grund av pandemin och restriktionerna som kommit med den. Därför gläds många åt att äntligen kunna krama sina anhöriga igen, och att kunna delta i lustfyllda aktiviteter. 

Detta var värt att fira, tyckte personalen på Bifrost äldreboende, som ställde till med pubafton. 

Det har gått över ett och ett halvt år sedan pandemin bröt ut och äldreboenden i landet införde besöksförbud på obestämd tid.

För många innebar det långa och ensamma dagar, utan fysiska träffar på över ett år. 

Just därför var det lyckliga miner och kramkalas när äldreboendet Bifrost ordnade sin första sammankomst sedan pandemin började.

Kramades på dansgolvet

I veckan ordnade personalen en pubafton där de äldre fick lyssna till livemusik, dricka öl, och äta snittar. 

– Det var en riktigt lyckad fest för de boende, som var glada och nöjda att kunna göra något så roligt, säger Lisa Pegoraro, kommunikatör på Vård- och omsorgsförvaltningen till Newsner. 

På plats fanns Emil Andersson, som med sin sång och sitt dragspel fick upp flera äldre på dansgolvet, vilket förevigades på bild.

Enligt Lisa Pegoraro så är meningsfulla aktiviteter något som personal på boendet prioriterar och sätter värde på. 

Vi har tre aktivitetscoacher som stöttar aktivitetsombuden med fortbildning och planering av större aktiviteter, berättar hon för Newsner. 

Viktigt med meningsfulla aktiviteter

Pubkvällen blev minst sagt lyckad, men det är långt ifrån den enda som kommer att arrangeras för att sätta guldkant på de äldres vardag. 

– Aktiviteter är inte endast sådana här gemensamma fester utan vi sätter också stort fokus på de mindre, vardagliga aktiviteterna för att skapa en meningsfull tillvaro för de äldre. Aktiviteterna ska vara salutogena, det vill säga se till det friska hos de äldre och utgå från individens inneboende resurser att delta, säger LIsa till Newsner. 

Hon fortsätter: 

– Det kan handla om att ha ett gott samtal kring något intressant ämne, minnen från förr eller att göra vardagliga saker som att vattna växter eller spela musik till kaffet. All sådan aktivitet bidrar till att känna sig delaktig och självständig.

Dela gärna så att fler får läsa om det fina initiativet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);