7 huskurer mot halsbränna

Halsbränna kan orsakas av många olika anledningar, ofta för att man har för hög produktion av magsyra. Men faktiskt kan för låg produktion av magsyra också skapa halsbränna. Två andra vanliga anledningar är bakterier och diafragmabråck.

halsbränna

Allt som oftast får man hos läkaren tips om hur man förändrar kosten och livsstilen samt tips på mediciner. Självklart bör man alltid tänka på att stressa mindre och äta bättre. Men trots det går många svenskar och äter omeprazol, lozec, gaviscon och liknande magmediciner.

Men det finns också mindre vetenskapliga men naturliga huskurer man kan prova. Kom dock ihåg att alla kurer inte fungerar för alla, inte minst för att det finns olika anledningar till varför man får halsbränna.

Bäst är att prova sig fram och se om någon passar just dig.

1. Ingefära

Ingefära är ju allmänt känt som ett riktigt hälsokostmedel och hjälper mot massor med olika saker. Så också mot halsbränna och sura uppstötningar. Ingefära är ju också fantastiskt för att det är gott och kan använda i maten, ätas rå eller drickas som te.
Börja med lite och öka efterhand.

2. Vanligt vatten

Superenkel metod som lindrar snabbt. Vatten späder helt enkelt ut magsyran. Det är också viktigt att dricka mycket vatten under dagen för att magens slemhinnor är beroende av vatten för att kunna skydda sig mot syran.

3. En mogen banan

Mogen banan kan hjälpa halsbränna och andra matsmältningsbesvär. Banan kan dessutom stoppa upp i tarmen vid diarré. Men se upp: Banan kan för vissa ha motsatt effekt.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger har som vi många gånger berättat om användas i många huskurer. Den är också mycket populär för att motverka sura uppstötningar och halsbränna. För vissa kan det dock ge ökade besvär så var noga med att prova och se hur det påverkar dig. Prova med 1 tesked i ett glas vatten strax innan en måltid, och om det fungerar kan du prova dig fram och öka till ett par matskedar.

5. Bikarbonat

Magsyran i magsäcken innehåller saltsyra och ger magsyran ett lågt pH på cirka 1-3 och det fräter starkt. Det behövs för matsmältningen, men kan bli för mycket. Bikarbonat är däremot basiskt och kan snabbt göra magsyran mindre frätande. Om du blandar en tesked bikarbonat i ett glas vatten och dricker när du får halsbränna kan det snabbt lindra. Var dock noga med att inte drick strax innan du äter då magsyran behövs för att bryta ner maten.

6. Kamomillte

Används ofta för att minska stress. Stress kan som bekant vara en av anledningarna till halsbränna, men kamomillte används också för att neutralisera magsyra. Tipset är att ta det på kvällen så ökar chansen till en lugn natts sömn.

7. Gurkmeja

Gurkmeja är en annan populär krydda med massor av superbra egenskaper som vi har skrivit mycket om tidigare. Gurkmeja hjälper alltså också till mot surheten och stödjer matsmältning. Så laga mer mat med gurkmeja.

Om man provar ett par av dessa huskurer och samtidigt försöker vara försiktig med stark mat, fet mat, friterad mat, koffein, alkohol, lök och kolsyrade drycker finns chansen att man helt kan bli kvitt sina besvär med halsbränna, och det helt naturligt utan mediciner.

Dela gärna med er hur ni tycker dessa knep är i kommentarerna och glöm inte att dela så att fler kan lämna mediciner och bli frisk på naturlig väg.