7 goda anledningar att äta mer kål

Har du en eländig förkylning, problem med magen eller högt blodtryck? tro det eller ej, men alla tre besvär kan behandlas med en enda grönsak. Kål är en riktig vitaminbomb, och olika kålsorter besitter olika styrkor. Visste du till exempel att blomkål är bra för lederna? Med lite kunskap kan du hålla dig frisk och pigg, så här får du en lektion i super-grönsaken kål.

1: Grönkål – kålen som har allt

Grönkål har ett extremt högt innehåll av vitaminer som hjälper till att hålla oss friska. Den är rik på bland annat A-vitaminer, E-vitaminer, kalium och antioxidanter. Förutom att den stärker immunförsvaret så förbättrar den hudens elasticitet då den är rik på C-vitamin, och den smakar otroligt gott i pajer och annan varm mat.

Foto: Shutterstock

 

2: Brysselkål – cancerns ovän

Brysselkål har en kombination av ämnen som tillsammans stärker immunförsvarets vita blodkroppar. Det är därför bra att äta för att förebygga cancer. Brysselkål innehåller också järn vilket stärker hår och naglar.

 

3: Broccoli – figurens bästa vän

Broccoli är kalorisnålt, mättande, och ger mycket smak i varm mat. Därför ingår det ofta i dieter för folk som behöver gå ner i vikt. Men broccoli ör inte bara ett bra alternativ i kostcirkeln. 100 gram broccoli innehåller 84 mg C-vitamin, så du kan frossa med gott samvete.

Foto: Shutterstock

 

4: Vitkål – magens bästa vän

Förr hade vitkål ett rykte om sig som ”fattigmansmat”, då det är så billigt. Men tack vare det så fick människor äta sig mätta och hålla sig friska. Det kan nämligen ätas både tillagat och rått, och sätter fart på tarmarna. Vitkål är rikt på bland annat kalium, C-vitamin, och antioxidanter.

Foto: Shutterstock

 

5: Blomkål – för dig som har ont i lederna

Blomkål kan minska risken för reumatism, känsliga leder och cancer. Det är rikt på kalium och har även ett högt fiberinnehåll som är bra för magen.

 

Källa: Steg för hälsa, Må BraLand, Hälsosidorna, Aktiv Träning

 

Jag visste att kål var nyttigt, men att de hade såna här stora effekter på hälsan visste jag inte. Hädanefter blir det mer kål i maten, gott och nyttigt! Var gärna generös och dela denna näringsguide med andra.