Drick ett glas av detta innan läggdags: Resultatet kommer att förvåna dig!

Det är ett sådant där mantra som man har hört ända sedan barnsben. Runt 8 timmars sömn är vad vi behöver – annars kommer vi varken återhämta oss eller hålla oss pigga och friska.

Att gå från tanke till verklighet är däremot en helt annan femma. Det ska jobbas, det ska lagas mat, det ska hämtas barn, det ska fixas och donas… och när man väl kommer i säng, då är det allt som oftast någon tanke som ligger och gnager i huvudet och håller en vaken. Du hör ju själv, de där 8 timmarna känns helt enkelt som en ouppnåelig dröm.

Men lugn i stormen. Det finns faktiskt ett husmorsknep som ska kunna få dig att sova som ett barn… och det enda du behöver göra är att ta en sväng till fruktskålen!

Bildkälla: Shutterstock

Det låter kanske märkligt när man först hör det. Att dricka ett glas osötad körsbärsjuice innan läggdags, hur i hela friden ska det kunna ge bättre sömn?

Svaret hittar vi i en studie gjord på amerikanska Louisiana State University. Där delades åtta deltagare med sömnproblem upp i två grupper.

Den ena gruppen fick dricka två glas juice av Montmorency-körsbär om dagen, ett glas strax innan läggdags och sedan ett glas igen på morgonen. Den andra gruppen fick göra samma procedur, fast med en annan fruktjuice.

Bildkälla: Shutterstock

Forskarna analyserade sedan deltagarnas sömnmönster – och resultatet var minst sagt intressant.

Deltagarna som drack körsbärsjuice snittade nämligen 84 minuter mer, oavbruten sömntid än de i placebogruppen!

Med andra ord ökade både sömntiden och sömnkvaliteten genom att dricka körsbärsjuice.

Bildkälla: Shutterstock

Detta beror på att Montmorency-körsbär innehåller höga halter av hormonet melatonin, som gör att man blir sömnig. Juicen stoppade också uppbyggnaden av hjärnkemikalier som är kopplade till dålig sömn.

Men det är inte allt.

Montmorency-körsbär innehåller dessutom 40 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A, som är viktigt för cellförnyelsen och synen. Detta dunderbär är också rikt på vitamin C, som krävs för immunförsvaret, samt på antioxidanter.

Bildkälla: Shutterstock

Att ta till detta knep känns kanske som en bagatell, men att få kvalitetssömn är viktigare än vad många tror.

Sömnprofessorn Matthew Walker har tidigare förklarat förhållandet mellan sömnlöshet och sjukdomar som fetma, Alzheimers, cancer, diabetes och psykiska problem. Att sova mindre än sex timmar per natt kan också utgöra en större risk att drabbas av hjärtattack eller stroke, jämfört mot dem som sover sju eller åtta timmar per natt.

Med andra ord skadar det verkligen inte att prova!

Bildkälla: Shutterstock

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare det här knepet till fler där ute.

Kanske kan det hjälpa någon att få bättre sömnkvalitet, som ju är så viktigt för att hålla sig frisk och kry!