Vanliga misstaget när du köper påskliljor – detta ska du ALLTID titta efter

Påsken är här och med det är det hög tid att inreda hemmet. För egen del blir det mestadels påskris, en och annan hare samt några påskägg, men det jag lägger mest tid på är helt klart påskliljor.

Jag kan inte få nog av de vackra gula blommorna som skänker en underbar vårstämning till mitt hem. Men samtidigt som de är vackra kan de också vara svåra att sköta om, framför allt då det kan vara knepigt att veta hur de står sig när man köper dem.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas Hem & Trädgård, ger dig sina bästa på vad du ska tänka på när du köper påskliljor.

Man skulle kunna säga att påsken är den första riktiga blomstertiden. Visst kan man se diverse blommor börja slå ut i backar och trädgårdar, men på något vis känns det som att våren är här på allvar när man äntligen kan köpa påskliljor.

Så sköter du om dina påskliljor

Påskliljan har på något vis blivit en symbol för påsken. Inte nog för att den är billig att köpa så är den även väldigt vacker och ger hemmet en underbar doft.

Bildkälla: Shutterstock

Samtidigt som det är fint att ha påskliljor runt om i sitt hem är deras livslängd inte särskilt lång. De håller i runt 3-6 dagar, men samtidigt finns det saker du kan göra för att få den att hålla längre.

Expertens skötseltips för påskliljor

Redan hos blomsterhandlaren an du påverka hur lång tid de håller.

Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!

Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård” säger att du bör vara noga med att inspektera blomman innan du slår till.

– När man köper påskliljor brukar jag välja exemplar som har åtminstone en utslagen eller åtminstone på väg att öppna sig. Det kan hända att de man köper inte slår ut utan torkar in helt. Därför väljer jag alltid en kruka där jag ser att de är på gång, berättar Helena för Newsner.

Helena har tidigare även tipsat om vad du ska tänka på, och framför allt titta efter, varje gång du inhandlar nya blommor.

Då påskliljorna är en lök vill de därför ha det torrt. Därför bör du vara sparsam med att vattna den.

Foto: Helena Mattsson

Helena säger vidare att hon ställer blomman, om hon har den inomhus, svalt om natten för att förlänga blomtiden.

Går att plantera i höst

Det går dessutom alldeles utmärkt att plantera om den till hösten för att sedan få se påskliljorna växa fram i vår.

– Nu är ju påskliljor billiga och prisvärda med tanke på att man kan plantera ut dem i trädgården till hösten. Så jag passar på att frossa i dem både inne och ute. Det brukar även finnas som snittblomma. Samma gäller där köp en bukett som har blommor som börjat öppna sig, säger trädgårdsexperten Helena Mattsson till Newsner.

Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!

Detta kommer jag ta med mig när jag köper påskliljor i eftermiddag, så bra tips!

Dela gärna vidare artikeln till dina vänner så de också får ta del av trädgårdsexperten Helenas smarta knep för påskliljor.

Exit mobile version