Efter coronasmittan i familjen – här är kungens besked om nya vaccinet

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia insjuknade i covid-19.

Nu meddelar hovet hur kung Carl XVI Gustaf ställer sig kring ett vaccin, skriver Svensk damtidning.

Det var i slutet på november som hovet kommunicerade att prins Carl Philip och prinsessan Sofia insjuknat i coronaviruset.

”Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl. Omedelbart efter insjuknandet satte sig prinsparet i karantän i hemmet tillsammans med sina barn”, skrev hovet den 26 november.

Hela kungafamiljen hade samlats för att närvara vid begravningen av drottning Silvias bror, Walther Sommerlath, några dagar tidigare.

Därför testades också de andra medlemmarna i kungafamiljen, och det visade sig snabbt att ingen annan hade smittats. Såväl kungen som drottningen och kronprinsessan Victoria och drottning Silvia testade negativt.

STOCKHOLM 2020-12-03 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fotograferade på Stockholms slott inför Nobeldagen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Samtidigt intensifieras nu arbetet med att få ett coronavaccin till Sverige.

Regeringen har redan aviserat att vaccinet kommer att ges kostnadsfritt till befolkningen. I slutet av november var vaccinsamordnare Richard Bergström försiktigt positiv till att ett vaccin kanske kunde landa på svensk mark redan före årsskiftet.

– Jag är i dialog med regionerna om att de få doser, det kan handla om några 10 000-tals doser som eventuellt kommer, redan kanske före jul. Ja, då ska vi naturligtvis ge dem till människor. De ska inte sitta i något centrallager någonstans, säger Bergström på en pressträff i november.

Han räknar med att Sverige kommer kunna börja vaccinera runt årsskiftet.

Hovets besked: ”Kungen kommer att vaccinera sig”

Nu meddelar hovet hur kung Carl XVI Gustaf ser på att ett vaccin mot covid-19 är på väg mot Sverige.

– Kungen ser på positivt på att ett vaccin snart finns tillgängligt i Sverige. Kungen kommer att vaccinera sig, säger Margaretha Thorgren, hovets informationschef, i en kommentar till Svensk damtidning.

STOCKHOLM 20191211 Nobelpristagaren i ekonomi Esther Duflo och kung Carl XVI Gustaf under kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott år 2019. Foto: Christine Olsson / TT

Folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att ett vaccin kommer att ges till de som behöver det mest först. ”Personer som bor på särskilda boenden för äldre hör till dem som bör ges förtur när de första doserna kommer”, skriver myndigheten.

På tisdagsmorgonen skrev 90-åriga Margaret ”Maggie” Keenan historia när hon i Storbritannien blev den första att vaccinera sig med läkemedelföretaget Pfizers vaccin mot covid-19.

När Maggie var klar rullades hon ut i sjukhuskorridoren där hon möttes av sjukhuspersonalens applåder. 

– Det är den bästa tidiga födelsedagspresenten jag kunde få, säger hon till Sky News.

I Sverige har totalt 7 354 personer avlidit efter att ha smittats av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 312 728 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige sedan pandemins utbrott.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required