Agnes Wolds känga till regeringen – efter nya coronaråden för 70-plussare: ”Kommer fortsätta varna”

Under torsdagens meddelade Folkhälsomyndigheten att alla 70-plussare numera får leva precis som alla andra.

Lena Hallengren motiverde beslutet att släppa på restriktionerna för 70-plussarna med att säga: ”det är inte rimligt att en grupp ska bära det stora ansvaret”.

En formulering som kritiseras av professorn Agnes Wold, rapporterar Aftonbladet.

Året 2020 har varit extra tufft för våra äldre. De har isolerats och haft restriktioner som gjort att de inte kunnat träffa varken familj eller vänner.

Men under torsdagen kom Folkhälsomyndigheten med det efterlängtade beskedet att 70-plussare numera ska få leva med precis samma rekommendationer som alla andra.

Pensionärer
Henrik Montgomery/TT

Lena Hallengren motiverade beslutet att släppa på restriktionerna med att säga att ”det är inte rimligt att en grupp ska bära det stora ansvaret”.

Sågas av Agnes Wold

En motivering som inte föll i god jord hos läkaren och professorn Agnes Wold som genom året kommit med råd för hur man skyddar sig allra bäst mot viruset.

LÄS MER: Agnes Wolds oro – för en situation som i Italien: ”Håll avstånd för i helsicke”

– Jag gillar inte den här terminologin, att ”bära det stora ansvaret”. Här handlar det om en sjukdom som är väldigt farlig för äldre, och väldigt mycket mindre farlig för yngre, säger hon till Aftonbladet och tillägger:

– Hallengren är inte biolog eller läkare, så det kanske inte är så konstigt att hon uttrycker sig så. Men man kan inte tala om rättvisa när det handlar om ett virus. Det är ett faktum att det är tusen gånger större risk att dö om du får det om du är 80 år, jämfört med om du är 20 år.

Risken är högre för äldre

Wold menar att de äldre inte fått hårda restriktioner för att de ska bära någon annans ansvar utanför att risken att smittas och bli allvarligt sjuk är högre.

Foto: Adam Ihse, TT/ Anders Wiklund, TT

Själv är hon kluven till att 70-plussare nu ska få leva med samma restriktioner som resten av Sveriges befolkning. Däremot litar hon på Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsons bedömning i frågan och tycker också att det är bra att man tillåter de äldre att röra sig fritt där det är låg risk att bli smittad.

LÄS MER: Agnes Wolds bästa tips: Så kan du umgås med släkt och vänner – trots coronakrisen

– Men det är inte otroligt låg risk att till exempel sjunga i kör eller vara på släktkalas med 30 personer i olika åldrar. Jag kommer att fortsätta att varna för sådana släktträffar inomhus med unga människor, säger Wold.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);