Agneta, 67, pausade pensionslivet och gjorde en insats – blev chef för vaccinationsmottagning

67-åriga Agneta pausade livet som pensionär och anmälde sig frivillig till vården under pandemin. Nu jobbar hon heltid som chef över en vaccinationsmottagning utanför Örebro. 

– Att sitta hemma och vänta på att pandemin ska gå över är inget för mig. Jag och mina kollegor vill vara med och hjälpa till, säger Agneta Colliander till Newsner. 

När Agneta Colliander, 67, gick i pension för två år sedan hade hon många drömmar om att resa och uppleva saker tillsammans med sambon. Men inget blev som hon tänkt sig i och med pandemins utbrott, och att sitta hemma och rulla tummarna var ingenting för henne. 

Agneta har över 20 års erfarenhet av sjukvård från Universitetssjukhuset i Örebro, där hon bland annat jobbat som chef inom laboratoriemedicinska kliniken. Hon visste därför vilka hon skulle ringa för att anmäla sitt intresse för att hjälpa till i pandemin.

– Jag ringde och sa att jag ville hjälpa till, och det var precis när de skulle organisera upp ett system för vaccinationer. Eftersom att jag har jobbat som chef inom sjukvården så har jag mycket erfarenhet. Sen tog det inte lång tid innan de frågade ‘Vill du bli chef för en vaccinationsmottagning?’, berättar Agneta för Newsner. 

Foto: Privat

”Pensionärer är trötta på pandemin”

Från pensionären Agneta fick Örebros region ett rungande ‘Ja!’ till svar, och med sig i personalstyrkan fick hon flera gamla branschkollegor som också gått i pension. 

– Vi som är pensionärer är trötta på pandemin. Alla som jobbar har en drivkraft att vilja göra en samhällsinsats, säger hon till Newsner. 

Agneta är idag chef på vaccinationsmottagningen i Hallsberg, som är en av de fem noder som tillhör Örebros region. På hennes mottagning arbetar enbart pensionärer som vill göra en insats för vården. 

– Det är så bra att man slipper tömma sjukhus på vårdpersonal genom att vi som är pensionerade men har erfarenhet rycker in. Vi tycker att det är så roligt. Det märks att alla har en stark drivkraft, säger Agneta till Newsner. 

Foto: Privat

Vaccinerar tusentals om dagen

Att organisera vaccinationerna är ett heltidsjobb. I tisdags vaccinerade Agneta och hennes personal 1035 personer på mottagningen i Hallsberg, och när Newsner pratar med henne under torsdagen har de över 800 inplanerade under dagen. 

– Vi har en fantastisk samordnare som är huvudansvarig. Inga Nordin Olson, heter hon. En stor eloge till henne. Hon är också pensionär, säger Agneta. 

Att gå från att vara pensionär och inte jobba alls till att plötsligt ha ett heltidsjobb är enbart förknippat med glädje enligt Agneta. 

– Jag, och alla vi andra som jobbar, tycker att det är jätteroligt. När saker inte blev som man tänkte sig känns det bra att få hjälpa till. Jag hade planer på att resa och träffa folk och annat, men det har ju inte gått. Nu ser vi istället till att vaccinationerna rullar på. Det är fullt upp, berättar Agneta. 

Vilket fint initiativ av sjukhuset! ❤️Vad tycker ni om detta?

Posted by Newsners bästa on Sunday, November 24, 2019

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required