Anders Tegnell varnar för coronarisken – efter demonstrationerna: ”Får se om någon vecka”

Söndagens manifestation i Göteborg till stöd för Black lives matter-rörelsen ledde till stora folksamlingar och trängsel.

Nu oroar sig Folkhälsomyndigheten över vad det här kan innebära för smittspridningen av coronaviruset, vilket Expressen var först med att berätta.

Demonstrationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg har alla fått tillstånd att samlas max 50 personer på specifika platser för att genomföra sina demonstrationer.

I Göteborg försökte man till en början rada upp demonstranterna med rejäla mellanrum, men ju fler människor som tillkom desto svårare blev det att hålla avståndet. Vilket gjorde att trängsel förekom.

Foto: Anders Wiklund, TT/ Jonas Ekströmer/TT

De stora folksamlingarna har fått både politiker och experter att ilskan till ordentligt.

Även Folkhälsomyndigheten oroar sig över vad det här kommer innebära för framtiden.

– Vi vet att stora möten helt klart är en risk. Det är alltid olyckligt med stora folksamlingar, konstaterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till Expressen.

”Hoppas att de följer råden”

Men om folksamlingarna kommer leda till ökad smittspridning eller ett ökat tryck på sjukvården kan bara framtiden utvisa.

– Om det kommer att betyda något eller inte, det får vi se. Det kommer att ta någon vecka innan vi märker något av det, säger Anders Tegnell till Expressen och fortsätter:

– Vi får verkligen hoppas att de som varit med, eller som kommer att vara med vid liknande tillfällen, följer råden och inte går till sådana sammankomster om man är det minsta sjuk. Och att de verkligen försöker hålla avstånd så mycket det går i den typen av sammanhang.

Vad tycker du om demonstrationerna? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required