Anders Tegnells besked till 70-plussarna: ”Tror inte…”

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i Sverige den senaste tiden.

Enligt Anders Tegnell är det upp till den yngre generationen att ta ökat ansvar nu, rapporterar SVT.

Under den senaste veckan har antalet personer som testats positivt för covid-19 i Sverige gått upp till 19 390.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Johan Nilsson, TT

Och igår stod det klart att 5597 personer har dött i covid-19 hittills. 28 fler än vad som rapporterades in i tisdags, vilket resulterar i den högsta dödssiffran på fyra månader.

– Vi ser absolut en dramatisk ökning av antalet fall och det måste vi ta på allvar. Och det har vi också gjort, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Vi måste skjuta det framåt”

Enligt Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten fört en dialog med de olika regionerna för att hitta vilket problem som orsakar smittspridningen och hitta riktade åtgärder för de problemen.

Så varför ökar smittan så drastiskt nu?

Mjo, enligt Anders Tegnell är det främst i åldersgruppen 20-60 år som smittan ökar allra mest och det är främst på grund av att man har fler och större sociala sammankomster än tidigare.

– Det är lite olika. Men det genomgående temat är det här med social samvaro, privata fester, fester i samband med arbetsplatser och studier. Det måste vi försöka skjuta framåt ett antal veckor nu så vi kan lugna ner det här, säger han.

Foto: TT

För tre veckor sedan kom det efterlängtade beskedet att 70-plussare och människor boende på ålderdomshem skulle få samma restriktioner som alla andra personer i Sverige.

”Andra grupper som får ta ansvar”

Men trots att smittspridningen ökar är det ett beslut som Anders Tegnell står fast vid.

LÄS MER: Anders Tegnells tunga besked inför julafton: ”Tror inte det är lämpligt”

– Det är inte smittspridning bland de äldre, som tagit ett stort ansvar under en lång tid nu. Och jag tror inte att ytterligare restriktioner kommer ha någon större betydelse utan nu är det andra grupper i samhället som får ta ett ökande ansvar, säger Anders Tegnell.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required