Anders Tegnells nya besked till äldre – då får du krama barnbarnen igen

Särskilda restriktioner för 70-plussare hävs nu i Sverige.

Nu svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på frågan om det är okej för våra äldre att krama sina barn och barnbarn igen.

– Det har vi också funderat en hel del på, säger han i SVT:s Aktuellt.

Det var i torsdagens Aktuellt-sändning i SVT som Anders Tegnell frågades ut av tittarna som fått skicka in frågor till public service-kanalen. Dessa ställdes sedan till statsepidemiologen i direktsändning.

Efter beskedet på onsdagen om att 70-plussare nu omfattas av samma rekommendationer som alla andra, var det många som hade frågor kring just detta.

LÄS MER: Särskilda restriktioner för 70-plussare hävs i Sverige

Tegnell fick bland annat frågan hur han ser på fysisk kontakt mellan mor- och farföräldrar och barnbarn.

– Många mor- och farföräldrar undrar också, kan man till och med nu krama sina barn och barnbarn? Vad är svaret på det, sade nyhetsankaret Jon Nilsson i direktsändningen.

Foto: SVT

Tegnells svar:

– Ja, den bedömningen… Det har vi också funderat en hel del på. Vi tycker det är rimligt att inom de här grupperna vi nu pratar om, så måste man också få ta steget mot den typen av fysiska kontakter. Förutsatt, förstås, att barnen är helt friska.

LÄS MER: Tegnells besked inför julen: Inte lämpligt

En äldre dam poserar med sitt vuxna barnbarn. Genrefoto: Shutterstock

Efter lättnaderna för 70-plussarna var det också många som hade frågor kring julfirandet.

Tegnell fastslog i Aktuellt att det är okej att fira i den närmaste familjen – med vissa förbehåll.

– Jag och vi har ju sagt att mindre släktkalas, den närmaste släkten, måste man i det här läget anse är en väldigt liten risk och en risk som jag är säker på att de flesta tycker är en risk värd att ta. Men jättestora släktkalas där man framför allt träffar äldre släkt som man inte träffar annars överhuvudtaget är fortfarande olämpligt under den här perioden. Men ett mindre släktkalas med barn, barnbarn, framför allt om man kan organisera det så man inte är väldigt nära varandra och kan hålla avstånd när man är tillsammans, det innebär säkert inte några stora risker i det här sammanhanget, säger Tegnell.

LÄS MER: Agnes Wold kritiserar minister efter nya coronaråden

Han vill dock inte säga en exakt siffra på hur stort ett sådant julfirande i familjen kan tänkas vara.

– I första hand är grundtanken hela tiden att vi ska skapa så lite nya kontakter och potential till nya smittkedjor som möjligt. Har man en grundfamilj som rör sig 10-15 personer då får väl det vara okej. Har man en grundfamilj som är färre, då blir det en mindre grupp.

STOCKHOLM 20201006 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträtf om coronaläget. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

Dela gärna vidare inlägget så att fler får ta del av detta!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);