Anders Tegnells svar – efter demonstrationerna i Stockholm: ”Olämpligt och olagligt”

Tusentals samlades för manifestationer i centrala Stockholm – mitt under rådande coronakris.

Nu kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell situationen för första gången.

På onsdagen samlades tusentals i centrala Stockholm för att delta i manifestationer. Polisen hade gett tillåtelse för uppemot 50 personer att samlas vid Sergels torg för att demonstrera till stöd för Black lives matter-rörelsen. I stället dök tusentals upp.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick en fråga på pressträffen om hur allvarligt det är för smittspridningen just nu, med en sådan stor folksamling.

anders tegnell
STOCKHOLM 20200422 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om läget gällande coronaviruset, Covid-19. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Vi vet av internationell erfarenhet att den här typen av stora folksamlingar, har man lite otur också att det är någon där som är väldigt ”bra” på att sprida sjukdomen kan det innebära en ganska stor spridning för gruppen som är där, säger Tegnell på pressträffen där myndigheterna kunde berätta att Sverige har haft 20 nya dödsfall till följd av covid-19 det senaste dygnet.

I skrivande stund har 4 562 människor avlidit i coronaviruset i Sverige.

”Har potential till ganska stor smittspridning”

Folkhälsomyndighetens representant på dagens pressträff tog sedan chansen att skicka ut ett viktigt besked till de som eventuellt fanns på plats vid demonstrationerna i Stockholm.

– Det är viktigt att man fortsätter följa de regler som finns inom det här området. Kanske också viktigt att skicka en signal till de som varit där, att får de nu symtom inom de närmaste dagarna, att de är väldigt noga med att stanna hemma med en gång. För här är det potential till ganska stor smittspridning, om det vill sig illa.

LÄS MER: Här knäböjer polisen framför demonstranterna

STOCKHOLM 20200603 Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Foto: Jonas Ekströmer / TT

På torsdagen planeras en stor manifestation för Black lives matter-rörelsen på Riberstorg i Malmö. Denna väntas samla många människor. Polisen har gett tillstånd för demonstrationen för uppemot 50 personer, uppger SVT.

Men redan nu har tusentals anmält sitt intresse, via Facebook, för att delta i manifestationen på plats.

Hur Tegnell ser på detta?

– Det är väl samma svar som tidigare, att vi vet att den här typen av stora folksamlingar är en risk i det läget vi befinner oss i nu. Så de är olämpliga och olagliga. Det finns en risk att vi skulle kunna få ökad smittspridning efteråt, säger statsepidemiologen på pressträffen.