Arlanda köer: Väntetid, Säkerhetskontroll, Kötid, fast track, ersättning

Kökaos på Arlanda flygplats gör att resenärer får trängas i säkerhetskontrollerna i timtal. Vid ett tillfälle fick trafiken lov att stoppas på grund av att det fanns för många människor i byggnaden. 

För att slippa de timtals långa köerna till säkerhetskontrollen uppmanas resenärer komma till flygplatsen en särskild tid och följa några enkla steg. 

Här är all viktig information du behöver för att slippa långa köer på Arlanda.  

Det var i början av juni som folk började vittna om kaos i säkerhetskontrollerna på Arlanda. Många som anlänt två-tre timmar innan avresa fick köa under hela sin vistelse där. Många var rädda att de inte skulle hinna med sina flyg och för vissa blev det verklighet.

Två veckor efter att kökaoset börjat var situationen fortfarande oförändrad. 

Lång väntetid på Arlanda.
Lång väntetid på Arlanda. Foto: TT

Väntetid Arlanda

Swedavia, det statligt ägda företag som äger och driver Arlanda och nio andra flygplatser i Sverige, säger att det är personalbrist som orsakat de långa köerna. Under pandemin tvingades de göra nedskärningar, och när trycket på resor ökade hann de inte med bemanningen. 

– Vid en lägre grundbemanning blir konsekvenserna större när resandet ökar i absoluta tal både väldigt mycket mer och väldigt mycket snabbare, säger David Karlsson, presstalesperson vid Swedavia till GP. Han säger också att situationen varit unik för Arlanda. 

Att komma i god tid är dock inte lösningen, som många tror. Tvärtom så uppmanas de som ska resa från Arlanda att inte komma dit för tidigt.

LÄS MER: Vaccinationsbevis, antal doser, PCR-test och reseintyg – det här gäller när du ska resa utomlands

Vad kostar Fast Track?

Den som inte orkar långa köer och är villig att betala lite mer kan köpa till ”Fast Track” eller ”Priority Lane”, som innebär att du får ta en snabbare kö genom säkerhetskontrollerna. Kom bara ihåg att även denna kan vara längre än vanligt när trycker på resor är högt. Fast Track kostar mellan 100 och 200 kronor.

Undvika köer på Arlanda.
Undvik köande på Arlanda Terminal 5. Foto: TT

Undvik köer Arlanda

Besöker man Swedavias hemsida för Arlanda får man direkt upp en informationsruta som varnar för lång väntetid på Arlanda.

När ska man vara på Arlanda?

För att minimera väntetiden så mycket som möjligt ska man följa dessa råd, enligt Swedavia.

1: Checka in digitalt i förväg. Detta kan du göra om du laddar ner flygbolagets app.

2: Kontrollera via flygbolaget vilka dokument som behöver skickas in i förväg, så detta är avklarat när du kommer till Arlanda. 

3: Kontrollera vilken terminal du ska resa från. 

4: Kom till flygplatsen två-tre timmar innan avgång för att checka in bagage. Kom inte tidigare än så, då det blir fler folk på terminalen än nödvändigt. 

5: Använd hellre flygplatsens automater än uppsök personal. 

Säkerhetskontroller

6: Inför säkerhetskontrollen: Ha boardingkort och pass redo. Lägg fram din enliterspåse med vätskor som du ska ha med. Gör allt detta innan du kommer fram och orsakar stopp i kön. 

Förseningar Arlanda

Se till att vara så förberedd som möjligt när du kommer till Arlanda. Är du själv anledningen till att du missar ett flyg har du ingen chans att få ersättning. Är det flygbolagets fel att du är kraftigt försenad kan du ansöka om kompensation

Ersättning försent flyg

Det finns flera tjänster som hjälper resenärer att få kompensation och ersättning för försenade eller uteblivna flyg. Flyghjälp.se och Flightright.se är två exempel på dit du kan vända dig om ditt flygbolag inte vill ge dig ersättning.

Försenat flyg kompensation

Enligt Flightright så kan du ha rätt till ersättning om flygbolaget ändrar resan inom 14 dagar från tiden för flygresan, om du anlände till den slutgiltiga flygplatsen med 3 timmars försening eller mer.

Sist men inte minst, ett absolut nödvändigt tid tips för att orsaka mer köbildning på Arlanda. Se till att ditt pass inte hinner gå ut innan din hemresa.

Dela gärna dessa tips med fler.