Foto: SVT/TT

Ulf Kristersson till attack mot regeringen – efter Dan Eliassons utlandsresor

Dan Eliasson avgick som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – efter resan till Kanarieöarna.

Nu riktar Moderatledaren Ulf Kristersson hård kritik mot hur regeringen hanterat affären.

– Det är ofattbart att regeringen inte visste att chefen för MSB lämnade landet mitt i krisen, säger han i riksdagen.

Det var efter tidningen Expressens avslöjande om att Dan Eliasson, högste chef på MSB, mitt under coronapandemin åkt till Kanarieöarna som kritiken inte lät vänta på sig. Detta då Folkhälsomyndigheten samtidigt avråder från icke nödvändiga resor.

Till slut lämnade Eliasson sin post självmant som generaldirektör – men eftersom hans anställning löper fram till och med 2022 får han stanna vid regeringskansliet, skriver Expressen.

LÄS MER: Eliasson om utlandsresan över jul: ”Nödvändig”

På onsdagen var det dags för årets första debatt i riksdagen mellan partiledarna – och oppositionsledaren gick till stenhård attack mot hur regeringen hanterat frågan.

– Vi är många som har förlorat en familjemedlem. Nu måste den svenska strategin förändras. För smittspridning stoppas inte av ett allvarligt tonläge på presskonferenser och det blir inte bättre när de som predikar för andra, inte lever som de lär, säger Kristersson i riksdagens talarstol.

LÄS MER: Göran Greider: ”Vanligt folk är förbannade”

Foto: SVT

Han fortsätter:

– Det är ofattbart att regeringen inte visste att chefen för MSB lämnade landet mitt i krisen. Det skulle i andra länder ha lett till konsekvenser för fler personer, än chefen på resan, säger Kristersson (M).

LÄS MER: Löfven bryter tystnaden om Eliassons avgång

Damberg: ”Ledde till kraftfulla konsekvenser”

Debatten pågår under måndagen i riksdagen. Från regeringshåll har inrikesminister Mikael Damberg tidigare uttalat sig i frågan kring Eliassons utlandsresor.

– Vi som är i ställning och makt måste vara med om att granskas. Man tyckte att han sa en sak och gjorde en annan sak. Jag kan inte alla hans privata argument för detta men konstaterar att han nog missbedömde situationen och det ledde till kraftfulla konsekvenser, sade Damberg till SVT.

På departementet bekräftades det tidigare i januari att man inte haft insyn i Eliassons resa över jul.

– Ingen i inrikesministerns stab hade fått information om resan på förhand, sade inrikesministerns pressekreterare Per Strängberg till Dagens Nyheter.

STOCKHOLM 20200515 MSB:s dåvarande generaldirektör Dan Eliasson under en pressbriefing efter mötet i krishanteringsrådet om den pågående coronapandemin samt hur beredskapen ser ut inför sommaren. Foto: Fredrik Persson / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required