Bärgare stoppade rattfyllo – modiga insatsen hyllas av vägens hjältar: ”God gärning”

Bärgare hindrade berusad person från att sätta sig bakom ratten. Nu hyllas modiga insatsen av kollegor.

Varje år dör 70 personer i Sverige på grund av alkohol i trafiken och 1 000 personer skadas svårt i olyckor där alkohol eller andra droger är inblandade.

Trots det fortsätter människor att sätta sig bakom ratten onyktra.

Under 2021 anmäldes omkring 23 000 rattfylleribrott till polisen, en minskning med 10 procent jämfört med året innan, det rapporterar Brå.

Jämfört med 2012 har det totala antalet anmälda rattfylleribrott minskat med 15 procent, medan anmälda brott om drograttfylleri har ökat med 24 procent.

Hindrade berusad bilist från att köra

I fredags var det en bärgare i Oskarshamn som blev dagens hjälte. Detta då han hindrade en berusad person från att sätta sig bakom ratten och köra iväg i sin bil, något Assistancekåren Oskarshamn skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Vår bärgare gjorde en god gärning idag och hindrade en berusad person från att sätta sig bakom ratten vid lunchtid idag en vanlig fredag sådär mitt på dagen.Alkohol & Droger har inget i kroppen att göra om man skall köra något fordon”, skriver dem i inlägget.

De tillägger:

”Vi räddade kanske inte bara föraren utan även andra liv som kunde hamnat i vägen”.

Vägens hjältar
Foto: Facebook, TT

Uppmaningen från vägens hjältar

Nu uppmanar vägens hjältar alla bilister att tänka sig för innan de sätter sig framför ratten.

”Tänk till lite innan ni gör några dumma val som att sätta er bakom ratten och köra det kan få tråkiga konsekvenser & vissa kanske aldrig kommer få chansen att fortsätta sitt liv om det går riktigt illa. Vi är ” Vägens Hjältar ” Dygnet Runt. Don’t Drink And Drive !”, skriver dem i inlägget.