Barnfamilj attackerades av lemurer på Kolmården – när bebis låg i vagnen: ”Blodet bara rann”

Den trevliga utflykten till Kolmården förvandlades snabbt till ett mardrömsscenario för barnfamiljen från Örebro. Ett par lemurer fick syn på barnvagnen där nio månader gamle Kevin låg, och satte fart mot den för att leta efter mat. 

– Blodet bara rann. Jag hamnade lite i chock, säger Zarah till Aftonbladet. 

Zarah och Joakim hade åkt från Örebro till Kolmården för att se på djuren tillsammans med barnen Vanessa, 4, och Kevin nio månader, som satt i barnvagnen.

Helgen började enligt familjen bra, men på söndagen fick några lemurer spel och attackerade vagnen där Kevin satt. 

Besöket på Kolmårdens Tropicarium var det första för familjen, och alla var fascinerade över att lemurerna gick lösa bland människor. 

För tidningen berättar familjen att de frågat personalen om man fick klappa lemurerna, vilket man fick.

Lemurer hoppade upp i barnvagnen

Vad ingen räknade med var att lemurerna skulle vara närgångna i jakten på mat. 

Flera lemurer tog fart mot Kevins barnvagn och hoppade upp för att leta efter något ätbart. Enligt Zarah var det en lemur som stal handsprit, och en annan hoppade upp i knät på sonen.

– En lemur hoppade upp i knäet på Kevin och han tog tag i lemuren med sina små fingrar. Då bet den honom, berättar Joakim för Aftonbladet.

”Bet mig hårt i armen”

För att skydda Kevin från lemuren agerade Zarah snabbt och försökte ta bort den från vagnen, då bet den även henne. 

– En bet mig hårt i handen, sedan i armen och på vaden. Blodet bara rann. Jag hamnade lite i chock, säger Zarah.

Joakim tog snabbt ut Kevin och Vanessa som var panikslagna och storgrät. Personal kom och plåstrade om Zarah och försökte lugna henne genom att säga att lemurer inte har några sjukdomar. 

Fick ta stelkrampsspruta

Familjen valde ändå att ringa 1177 för att berätta vad som hänt. De rekommenderade Zarah att åka in för att ta en stelkrampsspruta. 

Foto: Shutterstock

För Aftonbladet berättar Zarah och Joakim att de båda är djurvänner, men att de är besvikna på hur Kolmårdens Tropicarium hanterade situationen. Dels då de inte hade någon djurvårdare i närheten, men också för att personalen ifrågasatte vad familjen gjort för att bli bitna. 

När Aftonbladet kontaktar Rickard Sjödén, djurchef och vd för Tropicarium, säger han att de ser allvarligt på händelsen, men att han inte skulle uppmana folk att klappa lemurerna. 

– Vi har tydliga informationsskyltar. Det är trevliga och sociala apor som är helt ofarliga så länge man inte håller fast dem, säger han till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required