Björn Ulvaeus rasar mot Folkhälsomyndigheten – efter behandlingen av äldre: ”Borde veta bättre”

Björn Ulvaeus åldersrasar mot Folkhälsomyndigheten.
Abba-stjärnan skräder inte orden – och riktar hård kritik mot myndigheten i en debattartikel i DN.

Björn Ulvaeus, 76, brukar ta bladet från munnen när han anser att någonting är fel.

Tidigare har den forne Abba-stjärnan bland annat satt ner foten vad gäller gängkriminalitet i en debattartikel. Han har också argumenterat för fler övervakningskameror i samhället och har även hyllat klimataktivisten Greta Thunberg för dennas engagemang.

Nu är det Folkhälsomyndigheten som får sig en släng av sleven från artisten och entreprenören.

STOCKHOLM 20150415 Björn Ulvaeus fotad på ‘Mamma Mia! the Party’ på restaurang Tyrol på Gröna Lund. Foto: Claudio Bresciani / TT

I en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades på onsdagen, förklarar Ulvaeus att han stör sig på en ny reklamfilm som har myndigheten som avsändare.

I filmen som bland annat just nu visas i TV4, får tittarna se hur dansande äldre människor firar att de fått ta vaccin mot covid-19. Detta så att tv-tittarna ska få en bild av vad människor som fått ta vaccin kan göra nu.

Men reklamfilmen har inte alls fallit Björn Ulvaeus i smaken. Han menar att filmen visar en felaktig bild av äldre människor.

”Vi hälsar inte på barnbarnen och läser böcker för dem och vi för inte intressanta samtal över middagsbordet med unga och gamla vänner. Vi hjälper inte till med våra erfarenheter när de behövs på tidigare arbetsplatser, tränar på gym eller går och shoppar i gallerior. Nej, enligt FHM dansar vi i ensamhet eller i par hemma i våra bostäder. Utstuderat löjliga dansrörelser”, skriver Ulvaeus i en debattartikel i DN, uppger Aftonbladet.

STOCKHOLM 20210408 Anders Tegnell, statsepidemiolog, har under pandemin varit en av Folkhälsomyndighetens tydligaste ansikten utåt med sina pedagogiska presskonferenser. Foto Carl-Olof Zimmerman / TT

Ulvaeus menar att reklamfilmen visar en klichéartad bild av äldre och ifrågasätter myndigheternas bild av samhällets seniorer.

”En statlig myndighet betalar dyra pengar för att förmedla en klichébild av äldre människor i vårt land och gör det i all välmening utan att förstå att den är diskriminerande”, skriver Ulvaeus i DN enligt Aftonbladet och fortsätter:

”Statliga myndigheter borde veta bättre.

Här kan man se videoklippet som Ulvaeus reagerat så starkt emot:

Vad tycker du om kritiken från Björn Ulvaeus, håller du med honom eller inte? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required