Bröderna i Kevin-fallet bryter tystnaden – orden om nekade skadeståndet: ”Enda vi har kvar”

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahléns ansökan om skadestånd avslogs av justitiekanslern med hänvisning till  preskriptionstiden.

Nu bereds frågan av regeringskansliet, ”ex gratia”.

– Det enda vi har kvar, säger Christian Karlsson till Newsner.

Som barn anklagades Christian Karlsson och Robin Dahlén för att ha dödat fyraårige Kevin.

I augusti 1998 hittades fyraårige Kevin vid en strand i Arvika död.

Fallet väckte stor uppmärksamhet och de två bröderna Christian och Robin, som vid tillfället var sju respektive fem år gamla, anklagades för att vara skyldiga till Kevins död.

Foto: Noella Johansson/TT

Efter en rad polisförhör ansåg polisen att pojkarna erkänt och fallet avslutades. Men efter en dokumentär om fallet som sändes på SVT, prövades fallet på nytt och 2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar.

Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

LÄS MER: Efter kommunens vägran – Svenska folket har samlat in hundratusentals kronor till bröderna i Kevin-fallet

Två år senare, 2020, begärde bröderna ett skadestånd för sin förlorade barndom. Skadeståndet de begärde var på tio miljoner vardera.

Men något skadestånd blev det inte för bröderna. Justitiekanslern avslog brödernas begäran med hänvisning till preskribering.

Arvika kommun ber om ursäkt

Tidigare i februari kom beskedet att Arvika kommun inte kommer att betala ut något skadestånd till bröderna men att de ber bröderna om en officiell ursäkt.

– Det var helt underbart. Vi har kommit dit vi ville Och nu kan vi bara se framåt och göra Arvika till ett bättre Arvika. Och vi kan äntligen börja tänka på framtiden, säger Christian Karlsson till Newsner.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Adam Ihse/ TT

Kriminologprofessorn Leif GW Persson har tidigare kritiserat den polisutredning som gjordes efter Kevins död och är även kritisk till nekandet av skadestånd och kallar situationen för ”ohyggligt sorgesam”.

– Är det några som ska ha skadestånd från deras arbetsgivare staten så är det dem. De har utsatts för ett formidabelt rättsövergrepp, sade han i Nyhetsmorgon tidigare i år.

LÄS MER: Bröderna i Kevin-fallets känslosamma ord – efter svenska folkets stora insamling: ”Tack vare er…”

Men det finns fortfarande en chans till skadestånd. Regeringen kan nämligen besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga ”av nåd”.

– Jag går inte in och spekulerar i hur det kommer att bli. Jag avvaktar och ser vad regeringen säger. Bättre att de tar den tid de behöver. Vi har ju märkt att börjar man ta snabba beslut så blir det inte rätt, säger han till Newsner.

Enligt Christian är skadeståndet från staten det enda bröderna har kvar.

– Det är det sista steget, det enda vi har kvar, säger han till Newsner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);