Chef smet före i vaccinationskön – får nu sparken från sitt jobb: ”Kan inte acceptera”

En högt uppsatt chef inom socialförvaltningen i Hallstahammar smet före i vaccinationskön.

Nu har personen fått lämna sin tjänst.

– Vi kan inte acceptera ett sånt här felsteg, säger socialnämndens ordförande Ingvor Regnemer (S) till VLT.

Efter ett svårt 2020, kom vaccineringen mot covid-19 äntligen igång i början av året.

I skrivande stund har cirka 1,4 miljoner vaccinationer enligt Folkhälsomyndigheten genomförts i Sverige – en siffra som ökar för varje dag.

Så småningom kommer vaccinationen att erbjudas till hela den vuxna befolkningen i Sverige, men först på tur står några prioriterade grupper. I den första fasen gäller det bland annat äldre på särskilt boende, äldre med hemtjänst liksom vårdpersonal.

Men trots prioriteringsordningen, kom det tidigt under året uppgifter om att vaccinationskön inte följs på alla håll och kanter.

vaccinationskö, vaccinering covid-19
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Smet före i vaccinationskön – får sparken

Vi har flera gånger rapporterat om chefer på olika nivåer som gått före vårdanställda för att få sina sprutor mot covid-19.

Händelserna har gjort många svenskar upprörda och i flera fall har det även blivit konsekvenser för de som smitit före i vaccinationskön.

Nu meddelar socialnämnden i Hallstahammar att en högt uppsatt chef inom socialförvaltningen i kommunen har fått sparken. Detta efter att personen i fråga ska ha brutit mot den nationella prioriteringsordningen och gått före i vaccinationskön.

– Förtroendet för områdeschefen är skadat, säger Ingvor Regnemer (S), ordförande i socialnämnden i Hallstahammar, till VLT.

chef, vaccinationskö
Genrebild. Foto: Shutterstock/TT

Annan chef får fortsatt förtroende

Händelsen ska enligt VLT ha uppdagats i februari och personen i fråga ska sedan dess ha varit avstängd från sin tjänst, i väntan på utredning. Nu kommer alltså beskedet att den högt uppsatta chefen får lämna sin tjänst.

Även en annan chef inom socialförvaltningen i Hallstahammar ska ha vaccinerat sig i förtid. Denna personen får dock fortsätta sin tjänst, men socialnämnden vill enligt VLT inte gå in på detaljer kring varför en chef får sluta medan en annan får vara kvar.

Vad tycker du om detta? Är det rätt att personer som går före i vaccinationskön, får lämna sina tjänster? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required