Efter regeringsbildningen: Väljarna sviker S – nu är SD näst största partiet

Sedan regeringsbildningen kom till ett slut efter närmare fem månaders tid så har Socialdemokraterna tappat förtroende hos väljarna. Samtidigt har SD fått ökat stöd, och kommit att bli det nästa största partiet, det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

– Det här visar vad folk tycker om den här nya regeringen och överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet, säger Paula Bieler (SD), som sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse till SVT.

I Novus senaste mätning står det klart att inget av regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna gjort någon uppgång sedan den nya regeringen presenterades.

Vad man kunde se var att det enda parti som tappat procentenheter sedan regeringsbildningen, var Socialdemokraterna, som sjunkit med 2,8 procent.

Stefan Löfven (S)

Sverigedemokraterna Sveriges nästa största parti

Istället har förtroendet för Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ökat, och Sverigedemokraterna är nu Sveriges nästa största parti, det rapporterar SVT.

– Det här visar vad folk tycker om den här nya regeringen och överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Vi har också sett i regeringsbildningen hur de andra partierna har behandlat oss, men också vilka frågor som har hamnat i fokus. Där är de andra partierna inte trovärdiga medan vi är det, säger Paula Bieler (SD), som sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Foto: Jessica Gow/TT

Har du tappat eller ökat förtroende för regeringen sedan valet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.