Elev höll på att kvävas till döds – då agerade skolkamraten Oliver blixtsnabbt och räddade liv

Mitt under skollunchen satte en elev i halsen och segnade i hop. Då mindes klasskompisen Oliver vad han hade lärt sig på scouterna och agerade direkt.

Nu hyllas han som hjälte för att ha räddat livet på sin kamrat.

Det var i mars som den dramatiska händelsen ägde rum.

Mitt under skollunchen satte en elev plötsligt i halsen och fick inte luft. Eleven hade satt ett kycklingben i halsen och kompisen Oliver var den enda som insåg att något var fel.

Tiden stod stilla och Oliver mindes vad han lärt sig på scouterna och agerade blixtsnabbt, något polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna skriver om i ett inlägg på Facebook.

LÄS MER: 6-åriga My räddade yngre flicka från att drunkna i badhuset – nu hyllas hon som hjälte

Mitt under skollunchen var Oliver den enda som märkte att klasskompisen plötsligt inte fick luft. Kompisen hade satt ett…

Posted by Polisen Sollentuna/Upplands Väsby/Sigtuna on Thursday, March 31, 2022

Mindes vad han lärt sig på scouterna

På scouterna hade Oliver fått lära sig L-A B C D och ”Heimlich manöver” och nu hade han användning för sina kunskaper.

Oliver tog tag i kompisen och med ett kraftigt tryck över magen lyckades han få ut kycklingbenet och kompisens luftvägar blev fria.

Under tiden hade en lärare larmat 112 och strax efter det att Oliver räddat livet på sin kompis anlände ambulansen till platsen och tog över räddningsarbetet.

LÄS MER: Man låg utslagen på perrongen i minusgrader – Timmy var den enda som agerade: ”Riktigt jävla besviken”

Oliver hyllas som hjälte

I slutet på mars samlades Sollentunapolisen, larmoperatören som svarade på 112-samtalet, räddningstjänsten och scouterna i Sollentunaskolan för att uppmärksamma Olivers fantastiska insats.

– Du räddade troligen livet på din klasskompis den där dagen i mars, sade specialistsjuksköterskan Lina som var först på plats med ambulansen till Oliver under cermonin.

Oliver räddade livet på kompis
Foto: Tomas Oneborg, SvD, TT/ Facebook

Enligt Kristian, kommunpolis i Sollentuna, blev det ett känslofyllt möte i skolan.

”Det blev ett känslofyllt möte där alla barn och vuxna fick ställa frågor och sedan titta på blåljusbilar uppställda på skolgården”, skriver kristian i inlägget på Polisens Facebook.

Kommentarerna strömmar in

Inlägget har nåtts av tusentals och i kommentarerna strömmar hyllningarna in till Oliver.

”Vilken hjälte och så modigt! Och så viktigt att alla lär sig vad man ska göra när olyckan är framme!”, skriver en person.

”Oliver vilken fin insats du gjorde en stor heder till dig så fint gjort”, skriver en annan.

”En sådan insats blir man tårögd av att läsa.Otroligt härlig nyhet.Kurage att kunna rädda livet på en person.Den känslan tar man med sig i livet.Bra jobbat Oliver”, skriver en tredje.

Det här lämnar ingen oberörd. Oliver förtjänar alla hyllningar i världen. Vilken förebild! Dela om du håller med.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);