Expertens krav på politikerna – hårdare tag mot kriminella omedelbart: ”Höj straffen och lås in fler”

Den senaste veckan har debatten kring gängkriminalitet i Sverige diskuterats flitigt. Både runt middagsborden och i politiken.

Men vad ska vi göra åt det?

Polisen Fredrik Kärrholm, som har flera års erfarenhet av arbete i utsatta områden vill se hårdare straff och fler inlåsningar, rapporterar Tv4 Nyhetsmorgon.

Gängkriminaliteten i Sverige blir allt våldsammare i form av skjutningar, bomdåd och oskyldiga som kommer i mellan.

Foto: TV4/ TT

Varför det har blivit så råder det delade meningar om. Men många anser att det har att göra med att Sverige har ett svagt rättsväsende och otillräckliga straff.

”Sverige har ett extremt problem”

Polisen Fredrik Kärrholm har många års erfarenhet att arbeta i utsatta områden och har nu skrivit boken ”Ganstervåld” där han diskuterar vad problemen beror på och om hur vi kan komma tillrätta med dem.

– Sverige har ett extremt problem med den här typen av grov organiserad brottslighet. Och framförallt gangstervåld som jag skriver om. Och insikten om det här problemet, alltså magnituden den har kommit alldeles för sent. Och jag är inte säker på att alla fortfarande förstår hur illa det är.

Fredrik vill att människor ska förstå att den organiserade brottsligheten inte bara handlar om skottlossningar och bombattentat utan att den nästlar sig in på flera håll i form av grov utpressning, rån, människorov och övergrepp i rättssak.

Enligt Fredrik finns det också målsäganden som skräms till tystnad och som inte vågar anmäla samt poliser som utsätts för hämndattacker.

Underskattar problematiken

Enligt Fredrik kommer det gå att förbättra den här typen av problematik men just nu är de åtgärder som införts och som planerar att införas otillräckliga. Han menar att både politiker och rättsväsendet underskattar hur svårtlöst den här situationen är.

I stället vill Fredrik se hårdare straff.

– De som sitter i fängelse kan inte begå brott. Och om vi nu har grovt kriminella människor ute i samhället som de flesta är oförbätterliga så måste vi höja straffen kraftigt för att låsa in dem och uppnå det som kallas en inkapaciteringseffekt, säger Fredrik.

”Finns belägg”

Men det är allt ifrån alla som håller med Fredrik om att hårdare straff är lösningen. I stället diskuteras riktade insatser i stället, där man ska ta itu med problemet redan innan det skett. Alltså i förebyggande syfte.

– Jag har haft fördelen att studera på Cambridge och det finns väldigt goda belägg för att hårdare straff fungerar, säger han till Tv4.

Vad tycker du om det här? Är du för hårdare straff eller är det bättre med förebyggande åtgärder?

Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);