Forskning visar: Därför ska du aldrig någonsin sova på höger sida!

De flesta av oss sover ungefär åtta timmar per dygn. Vilket betyder att vi faktiskt sover ungefär en tredjedel av vår livstid!

Sömn är mycket viktigt för att vi ska må bra, och om du ofta sover dåligt kommer du inte bara känna dig trött, utan hela din kropp kan hamna ur balans.

Efter att Journal of Clinical Gastroenterology presenterad en studie har man även kommit fram till att det inte bara är hur mycket vi sover som spelar roll, utan även hur vi sover.

Studien bevisar nämligen att vår sovposition kan ha en dramatisk effekt på vår hälsa.

Youtube

1. Bättre för hjärtat

Att sova på vänster sida gör det lättare för kroppen att pumpa runt blodet. Det beror på att den stora kroppspulsådern (aortan) böjs är vänster. När vi sover på höger sida måste blodet pumpas uppåt först. Sover du däremot på vänster sida får aortan lite hjälp på traven.

Youtube

2. Bra för matsmältningen

När vi sover på höger sida blir det lättare för magsyra att rinna ut i matstrupen vilket orsakar halsbränna. Har du problem med matsmältningen är det därför viktigt att du sover på vänster sida så att magsyran inte rinner ut.

Youtube

3. Förbättrar lymfdränering

Att sova på vänster sida är även bättre för vårt lymfdräneringssystem visar studien.

Lymfdräneringssystemet transporterar viktiga näringsämnen, samt renar kroppen genom att göra sig av med sådant som vi inte behöver.

Youtube

4. Bättre anpassat för vår anatomi

Både magsäcken och bukspottskörteln sitter på vänster sida av kroppen. Därför måste kroppen jobba hårdare om vi sover på höger sida.

Youtube

5. Avlastar tryck på mjälten

Mjälten sitter även den på vänster sida av kroppen. Mjältens uppgift är att rena vårt blod. Slaggprodukter transporteras bort av vårt lymfsystem, till mjälten som kan avlägsna produkterna snabbare. Att sova på vänster sida gör att mjälten fungerar mer effektivt.

Här kan du se en förklarande video:

Med så många fördelar att sova på vänster sida är det ju omöjligt att inte ge det en chans, det kan ju i alla fall inte skada!

Dela vidare denna viktiga information till alla sina vänner på Facebook, om du också älskar en god natts sömn!