Gängkriminella utnyttjar funktionsnedsatta för bidrag – nu ökar assistansbrotten i Sverige: ”Värsta formen”

Bidragsbrotten i Sverige fortsätter att öka och nu kopplar myndigheter brotten till kriminella klaner och familjer, rapporterar Aftonbladet som tagit del av nya siffror.

Senare i höst kommer de myndigheter som samverkar mot den organiserade brottsligheten i Sverige komma med en detaljerad rapport om bidragsbrott. Där har man bland annat tittat på olika grupper där den typen av brott förekommer.

LÄS MER: Stefan Löfvens svar – efter polischefens larm om gängkriminalitet: ”Inte kommit 40 klaner”

Enligt Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserat brottslighet på Försäkringskassan, finns det anledning att tro att det finns kriminella klaner som försörjer sig på bidragsbrott.

– Vi kan se att det finns släktbaserade nätverk som utnyttjar assistansersättningen. Om de sedan finns bland de 40 som biträdande rikspolischefen talar om vet jag inte, säger Falk.

Försäkringskassan, som är en av de myndigheter som jobbar i en insats mot den organiserade brottsligheten i Sverige, har i år sett betydligt fler fall av misstänkta bidragsbrott kopplat till organiserad brottslighet i år jämfört med tidigare år, det visar nya siffror som Aftonbladet tagit del av

Den värsta formen av kriminalitet

Flest misstänka brott begås inom assistansersättningen. Där kan brotten exempelvis handla om ”pappersassistenter” alltså personer som i verkligheten inte arbetar hos brukaren men som de kriminella ändå får ersättning för.

Enligt polisen finns det också fall där personer med funktionsvariationer har hämtats till Sverige för att kriminella ska kunna ansöka om bidrag, som de sedan stoppar i egen ficka.

LÄS MER: Expertens krav på politikerna – hårdare tag mot kriminella omedelbart: ”Höj straffen och lås in fler”

– I värsta fall kan det leda till att en del inte alls får den assistans som de har rätt till, en form av vanvård. Det är den värsta formen av kriminalitet, säger Thomas Falk.

Tittar på avvikande beteenden

Thomas Falk menar att assistansbedragare håller brottet inom en så liten krets som möjligt, därför är det inte konstigt att det är familj och släkt som hittas bland brottslingarna.

Han säger också att brotten ofta ser rätt ut på pappret vilket gör det både svårt och resurskrävande att utreda brotten.

LÄS MER: Stefan Löfvens vändning – kopplar ihop migration och brottslighet

På frågan om vad man gör för att sätta stopp för den här typen av brottslighet svarar Thomas:

– Försäkringskassan tittar på avvikande beteenden för att hitta till exempel assistansbedrägerier. I de allra grövsta ärendena jobbar vi tillsammans med de andra elva myndigheterna som ingår i satsningen. För att veta om en assistent inte är hos sin brukare behöver vi spaning, och det är det bara brottsförebyggande myndigheter som kan göra.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required