Här tvingas svenskarna betala – om de tackar nej till vaccin på plats: ”Inte möjlighet att välja”

Många svenskar tvekar till Astra Zenecas vaccin.

I Region Kalmar krävs invånarna på 200 kronor i avgift – om de tackar nej till vaccinet på plats.

– Vi har varit öppna hela vägen från när du bokar att du inte har möjlighet att välja vaccinsort, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson till TT enligt Aftonbladet.

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering, har strax över 3 miljoner vaccinationer nu genomförts i landet.

Totalt har cirka 28 procent av den vuxna befolkningen i Sverige vaccinerats med minst en dos, medan 9 procent av befolkningen har vaccinerats med de två doser som anses ge fullgott skydd.

Men det är samtidigt inte alla som är villiga att ta det vaccin som erbjuds. De senaste veckorna har en stor debatt rasat kring möjligheterna att få välja vaccinsort.

Detta då många svenskar har tackat nej till Astra Zenecas vaccin, efter larmet om eventuella biverkningar.

Foto: Johan Nilsson / TT

Många tackar nej till Astra Zeneca

I region Stockholm har det kommit uppgifter om att mängder av Astra Zeneca-doser har fått slängas. Detta eftersom patienter vägrat ta emot det vid sin tidsbokning.

En av dessa är 77-årige Björn i Danderyd. Han gjorde sju vårdbesök på totalt fyra olika vårdcentraler innan han fick det vaccin han ville ha.

Vidare har kolumnisten Peter Kadhammar på Aftonbladet lagt fram förslaget att de som vägrar ta vaccinet får ställa sig sist i vaccineringskön, alternativt bli utan vaccin.

vaccinering
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Här tvingas man betala för nekat vaccin

I Region Kalmar har man valt en annan lösning på problemet. TT rapporterar att de invånare som på plats i vaccinationsstolen tackar nej det vaccin som erbjuds, nästan uteslutande Astra Zeneca, krävs på 200 kronor i avgift.

Risken är annars att dosen måste kasseras. Anledningen till avgiften, är då att en nekad vaccinsort räknas som ett uteblivet vårdbesök.

– Vi har varit öppna hela vägen från när du bokar att du inte har möjlighet att välja vaccinsort. Det är ingen nyhet som kommer när man sitter och ska bli vaccinerad, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson till TT.

vaccin
Foto: TT

Region Kalmar anmäls till JO

Samtidigt får invånarna i regionen inte veta vilket vaccin de kommer att erbjudas, förrän de väl är på plats i byggnaden.

Nu har region Kalmar anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Anmälaren skriver att denne inte ens skulle ha gått in i byggnaden och riskerat att bli smittad, om regionen på förhand hade upplyst om vilket vaccin som skulle erbjudas.

– Det är bra att man tittar så att vi verkligen gör rätt. Vi är övertygade om att vi har rätt att ta ut avgift för uteblivet besök, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson till TT.

Tycker du att man borde ha rätt att få välja vaccin? Lämna gärna en kommentar och dela för att säga din åsikt!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required