Jätteilskan mot trängseln på landets krogar: ”Svenskar är dumma i huvudet”

Trots rekommendationer om socialt avstånd är det få storstäder där rekommendationen följs till punkt och pricka.

Folk har åkt på kängor till höger och vänster för att trotsa råden, trots det fortsätter folk att leva på som vanligt.

I slutet på mars gick Folkhälsomyndigheten ut med att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridningen av covid-19.

Trängsel får inte förekomma mellan gästerna och beställningar görs vid bordet, allt för att undvika köer.

Men verkligheten har sett annorlunda ut.

Foto: News Øresund-Jenny Andersson/ Flickr.com/

Newsner har tidigare rapporterat om fullsmockade krogar och uteserveringar. Anders Tegnell har rytit ifrån och sjuksköterskorna har sagt sitt om saken.

Enligt Aftonbladet är det fullt upp på krogarna i Malmö just nu. Trots den rådande krisen är nästan alla platser på Lilla torgets uteserveringar upptagna.

Jonas Karlsson, 43, som ska hämta sin fru och en väninna som sitter på en av restaurangerna påpekar att borden står väldigt när varandra.

– Svenskar är dumma i huvudet. Man tar inte det på allvar. Om vi nu ska hålla 1,5 till 2 meters avstånd till varandra så ska man ju inte gå och sätta sig här, säger han till Aftonbladet.

Men han förstår också varför barerna har öppet. Skulle myndigheterna bestämma sig för att stänga ner allt kommer Sveriges ekonomi gå i botten.

– Ekonomin är ju redan ansträngd på grund av corona. Och regeringens skattkista borde vara tom vid detta laget, säger han.

En annan som besöker Lilla torg i Malmö är 23-årige Alex Werynski. Han försöker själv att vara försiktig men påstår att andra inte verkar ta covid-19 på allvar.

– Jag är här med två vänner som jag vet är friska. Det är okej. Man är extra försiktig. Jag tar exempelvis inte i hand utan hälsar med armbågen, säger Alex Werynski.

Som sagt. Inte läge att börja slappna av redan nu. Vi måste fortsätta hålla social distans för att minska smittspridningen.

Lyssna på råden och glöm inte att tvätta händerna.