JUST NU: Smittökning med 100 procent i Stockholm – fortsätter spridas i snabb takt

Just som man börjat kunna se en försiktig minskning bland antalet sjuka i covid-19 i Stockholm så vände trenden. Sedan tre veckor tillbaka har smittspridningen ökat rejält i region Stockholm, med fler för varje vecka som passerat. Det bekräftar regionen i ett pressmeddelande.

Mellan den 26 februari till och med 1 mars har man konstaterat 3 025 nya fall av covid-19, och kurvan visar på en kraftig ökning veckovis.

Vecka 7 konstaterades 5 081 nya fall. Veckan därpå slog man siffrorna med 6 336 nya fall. Nu återstår några dagar av sportlovets sista vecka.

100 procent smittökning

Enligt sjukvårdsdirektör Johan Bratt så har man återigen börjat se en liten ökning av smittade som är så sjuka att de behöver sjukhusvård

– Under de tre senaste veckorna har antalet konstaterade fall i princip ökat med 100 procent. Nu börjar vi också se en liten ökning av antalet patienter med covid-19 som är så svårt sjuka att de är i behov av sjukhusvård. Vården säkerställer nu att alla som är i behov av akut och nödvändig vård ska få det även om antalet patienter med covid-19 ökar igen, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

Kollektivtrafik i Stockholm. Foto: TT

Det är inte bara i Stockholm som man sett en smittökning. 

Sedan sportlovets start har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat markant. Detta i takt med att fler människor rör sig till fjällen för att åka skidor. 

Smittskyddsläkaren: ”Det är oroande”

Förra veckan rapporterades 330 nya fall med covid-19 i regionen. 15 procent av dessa var fjällresenärer som smittats i sina hemregioner, och sedan testat sig i Åre, enligt Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

– Det är oroande med tanke på att vi i februari annars legat kring 200–250 fall i veckan. Det kan absolut ta fart, sa hon i en intervju med Aftonbladet tidigare. 

IVA-sköterska
Foto: TT

I samma intervju berättade hon att fjällen inte är problemet till att smittspridningen ökar. Hon menar att en anledning är att människor trängs med många nya personer. Istället för att begränsa närheten till sina närmaste. 

I skrivande stund vårdas 319 personer för covid-19 vid något av Stockholmsregionens sjukhus. Antalet är 33 fler än i senaste lägesrapporten den 26 februari.

⚠️ "Det går att vara turist i fjällvärlden utan att trängas med andra", säger smittskyddsläkaren. Vad tycker du, är det okej att åka till fjällen nu?

Posted by Newsner on Tuesday, March 2, 2021

Vi vill veta vad våra läsare tycker. Vad tror du är anledningen till att smittan ökat igen? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required