Kommun ställer in traditionsenliga Luciafirandet – nu väller kritikstormen in: "Nu får det vara nog"
Luciafirande

Kommun ställer in traditionsenliga Luciafirandet – nu väller kritikstormen in: ”Nu får det vara nog”

Redan 1944 kröntes den första Lucian i Norrbotten. Men nu ställs firandet in.

Beslutet väcker starka reaktioner.

Lucia med hennes ljus i håret och hennes tärnor, med stjärngossar. Det är en fin tradition som varje år firas i Sverige.

1944 kröntes den första Lucian i Norrbotten, sedan dess har traditionen hållit i sig varje år med undantag för 1950, 1951, 1959, 1962, 1964 och under coronapandemin 2020.

Nästa år var det tänkt att det skulle bli ett 80-årsjubileum, skriver Norrbottens-kuriren.

– Norrbottens Lucia har genom åren betytt mycket för Lions Club Luleå. Totalt har vi samlat in runt 250 miljoner kronor till cancerforskningen, berättar Göran Nilsson.

Insamlingen till cancerforskningen har skett via ideellt arbete och lottoförsäljning men främst genom att sponsorer synts i i Norrbottens-Kurirens annonser.

Luciafirande
Foto: Henrik Montgomery/TT

Därför ställer kommunen in Lucia

Men i år har man inte hittat en bra överenskommelse med tidningen om just annonsplats.

– Vi började planera inför 80-årsjubileumet i april, men är inte nöjda med erbjudandet om annonsplats. Det är inte samma upplägg som vi haft tidigare år. Vi ser att det innebär mindre intäkter och har därför valt att pausa arrangemanget, förklarar Göran Nilsson för tidningen.

NTM:s marknadschef Johan Mattisson menat att de erbjudit Lions ett uppslag där de skulle få alla intäkterna, förutom en summa för tidningens omkostnaders för själva annonsproduktionen.

Norrbottens-Kurirens ansvariga utgivare Lenitha Andersson-Junkka har inte deltagit i förhandlingarna.

– Det är tråkigt att en gammal tradition försvinner, men vi har erbjudit olika samarbeten utan att komma överens. Då får man acceptera att det blir så här, säger hon till tidningen.

Men hur det blir kommande år har de inte bestämt. Kommer man överens om en bra lösning för annonserna så kan Luciafirandet återupptas.

Beslutet väcker ilska

Trots det är det många som är besvikna över beskedet och i Norrbotten-kurirens kommentarsfält är ilskan tydlig.

”Hur kan man ta bort ett svenskt traditionellt Lucia kröning i Norrbotten eftersom det har funnits i herrans massa år. Mera ljus till svenska folket istället , Det är nog att vi se kring och förödelse ute i vår världen. Nu får det vara nog”, skriver en person.

”Vad fan är det för fel på Sverige”, skriver en annan.

”Så tråkigt att våra barn och ungdomar inte får uppleva denna fina svenska tradition som skänkte mig så mycket glädje i min barndom”, skriver en tredje.

”Så dåligt”, skriver en femte.