Man låg livlös i parken – Stefan var den enda som ingrep: ”Arg och besviken”

Stefan Lövgren var på väg till jobbet i Göteborg när han såg en man ligga livlös i parken.

Trots att det var mycket människor i rörelse var det ingen som agerade.

– Vi får vakna till och vara snälla mot varandra, säger Stefan Lövgren till Newsner.

Det var i tisdags morse, när Stefan Lövgren var på väg till jobbet i Göteborg, som han möttes av en märklig syn. Där, i parken bakom Stora Teatern i centrala Göteborg, låg en person med ansiktet nedåt i gräsmattan.

Trots att det var mycket människor i rörelse den här morgonen var det ingen som verkade bry sig om den utslagne mannen.

Flera personer som gick i riktning mot Kungstorget noterar att mannen ligger där men ingen gör någonting. Jag tänkte, vad är det här? Det är en livlös person som ligger där. I det här fallet, välklädd. Det spelar ingen roll vilken samhällsstatus du är i eller vad du befinner dig i livet, alla förtjänar omtanke, säger Stefan som agerade direkt.

Stefan valde att stanna upp, han satte sig på huk i gräsmattan några meter från mannen och ropade på honom. Men han fick inget svar.

– Jag fick ingen reaktion alls. Jag såg att han låg i en ställning som han inte hade lagt sig i för att sova gott, men jag kunde se att han andades.

LÄS MER: Man låg utslagen på perrongen i minusgrader – Timmy var den enda som agerade: ”Riktigt jävla besviken”

Tvekade inte att ingripa

För flera år sedan ingrep Stefan vid en misshandel och blev knivskuren i halsen, därför höll han sig på lite på avstånd den här gången.

– Läkaren sade att kniven träffat två till tre millimeter från halspulsådern så i det här fallet var jag försiktig, men tvekade inte på att ingripa och göra något.

Stefan Lövgren, park
Stefan Lövgren vill inte pekas ut som någon hjälte, han vill snarare inspirera människor till att bli lite snällare mot varandra och sträcka ut en hand när det behövs. Foto: Privat, Paul White, TT

Stefan petade på mannen med en pinne men inte heller nu reagerade mannen, så han bestämde sig för att larma direkt.

– Ambulanssen kom efter tio minuter. Men medan jag står där och inväntar ambulansen ser jag flera personer som passerar och ser mannen, men inte mig och som väljer att ställa sig några meter ifrån. Två personer stannar och ser mig och frågar om jag ringt 112.

Delade med sig av händelsen på Facebook

Stefan delade med sig av händelsen i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Detta för att ge människor en tankeställare.

– Vi får vakna till och vara snälla mot varandra. Jag vill inte målas upp som något helgon utan tanken med inlägget var att ge folk en tankeställare. Det är någon som saknar personen som ligger där. Det kan vara en fru, en pojkvän. Personen kan vara pappa till någon som saknar honom, säger Stefan till Newsner.

ARG OCH BESVIKENNär jag närmare 08.00 var på väg in i parken bakom Stora Teatern mot min arbetsplats vid Kungstorget…

Posted by Stefan Lövgren on Tuesday, June 21, 2022

”ARG OCH BESVIKEN. När jag närmare 08.00 var på väg in i parken bakom Stora Teatern mot min arbetsplats vid Kungstorget ser jag på längre avstånd en person liggandes med ansiktet nedåt på en öppen plats på gräsmattan. Framför mig går många i riktning mot Kungstorget som noterar att det ligger en person i gräset helt stilla och på ett ”ovanligt” sätt. Alla går förbi”, skriver han i inlägget.

Stefan vet inte vad som gör att människor inte ingriper men trot att en faktor kan vara att man inte vet hur man ska hantera sådana situationer.

– Det kan finnas flera ursäktande beteenden. Jag tror att det här med att man inte vet hur man ska hantera situationen kan vara ett av dem. ”Kommer jag behöva göra HLR, det kan inte jag”. Man är osäker på hur man ska hantera det helt enkelt. Andra kanske tänker att någon annan kommer ta hand om det. En annan kanske inte har tid, de ska skriva inlägg på Facebook och har bråttom till jobbet. Men vet du, jobbet kan vänta i femton minuter om du under dessa kan rädda livet på någon, säger Stefan till Newsner.

Stefan menar att det viktigaste är att göra någonting, man kan åtminstone ringa efter hjälp.

– Du har ingen aning om vad som kan ha hänt. Det kan vara någon som fått en diabeteschock, en misshandel. Det kan vara någon som druckit för mycket, oavsett vad så förtjänar alla människor att tas om hand. Vi måste bli bättre på att hjälpa varandra.

LÄS MER: Jeanettes pappa fick hjärtstopp på gatan – nu efterlyser hon mannen som var först på plats: ”Räddade hans liv”

”Ge till någon som behöver”

Stefan vet inte riktigt vad det är i honom som gör att han alltid ingriper om någon behöver det. Men han tror att det har med hans uppväxt att göra.

– Jag tror bara att jag är uppvuxen så, det sitter i kroppen på något vis. Min morfar jobbade som präst i Svenska kyrkan och var snäll mot alla, kanske har jag fått det från honom också, säger han och tillägger:

– För mig handlar det inte bara om att ingripa vid sådana här händelser. Snäll är den finaste egenskapen man kan ha och det gäller även i andra situationer. Om någon äldre vill prata, lyssna på den personen – ge av din tid. Om någon behöver hjälp att bära kartonger, hjälp den personen – ge av din handlingskraft

LÄS MER: 63-årige Johnie stoppade våldtäktsförsök på kvinna – hyllas nu för sitt civilkurage: ”Måste göra något”

Stefan har ett eget motto som han lever efter och har han inspirerat någon till att sträcka ut en hand där det behövs, så är han mer än nöjd.

– Har du över, ge till någon som behöver. Det behöver inte vara pengar. Utan har du tid, ge till någon som behöver. Har du handlingskraft, ge till någon som behöver, avslutar han.