Man misstänks ha spelat sjuk i 8 år – fick ut 15 miljoner från Försäkringskassan

En 48-årig man som sökt ersättning för sina MS-besvär har fått ut över sammanlagt 15 miljoner kronor från Försäkringskassan under de senaste åtta åren. Nu har det visat sig att mannen inte varit i behov av den assistans han sökt ersättning för. Han är därför åtalad för grovt bidragsbrott.

– Mitt påstående är att han aldrig varit berättigad till någon assistans, för att han aldrig har haft de här besvären som han har påstått. Han har simulerat helt enkelt, säger åklagare Anders Persson till Aftonbladet.

Misstänks ha fejkat sina besvär för att få pengar

Allt började i oktober 2010, då mannen fick beviljad omfattad assistans av Försäkringskassan. Mannen ska enligt dokumentation ha en MS-sjukdom i grunden, men misstänks nu för att ha fejkat alla de besvär han uppgett att han haft för att få pengar.

Enligt Aftonbladet ska mannen ha fått pengar av Försäkringskassan i åtta års tid, men allt raserade när anonyma tips kom in, varpå Försäkringskassan gjorde en anmälan.

Mannen åkte på resor istället för att jobba – fick bidrag av Försäkringskassan

I polisens undersökning finns videofilmer som visar hur mannen roar sig på resor, på ett sätt so inte hade varit möjligt om han haft de besvär han uppgett att han haft.

48-åringens är åtalad för grovt bidragsbrott, men hans advokat uppger att han förnekar gärningarna.

“Han har diagnosen multipel skleros sedan år 2003 och ett omfattande vårdbehov. Sjukdomen går i skov. Han har därmed inte lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan om sin sjukdom eller behov av assistenter. Det finns läkarintyg och omfattande underlag från sjukvården till stöd för sjukdomen och vårdbehovet”.

Foto: Johan Nilsson/TT