Max springer från Stockholm till Kebnekaise – för att uppfylla barns drömmar: ”Alltid velat hjälpa andra”

Från Stockholm till Kebnekaise på 32 dagar. Det är vad 25-årige Max Pisano sysslar med den kommande månaden. Varför? Jo, han ska samla in pengar till stiftelsen Min stora dag.

Max Pisano, 25, har alltid drömt om att kunna hjälpa andra människor att uppfylla sina drömmar. Hur och när har däremot inte alltid varit lika självklart.

Men när han sprang till en dejt i höstas slog idén ned som en blixt från klar himmel. Han skulle springa, och det långt. Hela vägen till Kebnekaise faktiskt, vilket Expressen berättade om först.

I samma veva dök ”Min stora dag” upp på Instagram, stiftelsen som uppfyller önskningar för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Och Max bestämde sig för att han skulle samla in pengar till dem under resans gång.

Har med sig tält och stormkök

Den tredje maj snörade Max på sig joggingskorna och tillsammans med 35 andra personer gav de sig av för att starta den stora resan. Vännerna droppade av ute vid Arlanda och sedan dess har Max sprungit själv.

– Alltså jag kom på den här idén den 16 oktober och har levt för det sedan dess. Det är min stora dröm och genom det här är jag också kapabel till att hjälpa andra att uppfylla sina drömmar, berättar han för Newsner.

Med en cykelvagn för barn fylld med ett tält, stormkök och andra förnödenheter tar han sig framåt på Sveriges vägar till fots.

På tio dagar har Max tagit sig hela vägen upp till Sundsvall. Han hade beräknat att han skulle behöva springa ett marathon om dagen för att komma upp till berget Kebnekaise i utsatt tid, men han har redan sprungit in en mil om dagen.

”Vi kommer klara det”

Enligt Max är det peppen och all positiv respons från allmänheten som motiverar honom.

– Är lite chockad över hur snabbt det går. Men det är för att folk skänker pengar och hör av sig och säger tack. Det ger bensin på elden, säger han och tillägger:

– När människor hör av sig och berättar om deras barn som fått hjälp av stiftelsen och pengarna som kommer in så värmer ju det. Då känner man verkligen att det här kan göra nytta.

Foto Privat

I samband med att Max började springa öppnade han en insamlingsbössa på stiftelsens hemsida. Målet var att samla in 14 000 kronor. Men redan innan första dagen var avklarad hade han samlat in mer än det.

Nu är målet i stället 50 000. I skrivande stund är han uppe i 40 430 kronor.

– Vi kommer klara det också. Vi kommer samla in mer ändå hoppas jag.

Under intervjuns gång framgår det plötsligt att resan inte tar slut vid Kebnekaises början. Berget ska också bestigas.

– Jag har tolv vänner som kommer stå och vänta på mig där. Jag ser framför mig hur dem kommer stå vid någon busshållsplats när jag kommer springades i långt hår, sliten, smal och skäggig och sedan bestiger vi berget tillsammans. Fint va?

Ja, riktigt fint. Det är fantastiskt när människor ger av sin tid och energi för att hjälpa andra.

Dela gärna artikeln vidare om du vill sprida Max beundransvärda gest vidare.