Moderaterna och SD ställer sig bakom V-hot att fälla regeringen

Efter hoten om missförtroendeförklaring mot regeringen från Vänsterpartiet – nu ger oppositionen till höger grönt ljus.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill fälla regeringen.

– Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan, skriver Ulf Kristersson, partiledare (M), på Facebook.

Det var på torsdagen som Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt hotade regeringen om misstroende.

Kravet från V är bland annat att den omtalade las-utredningen inte blir lag. Sjöstedt vill att Löfven drar tillbaka utredningen – annars hotar han med misstroendeförklaring i riksdagen.

Sjöstedt sade på en pressträff att han tänker ta upp frågan i SVT:s direktsända partiledardebatt på söndag – och ställa Löfven mot väggen.

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Bengt Oberger/Wikimedia commons

En sådan skarp omröstning i riksdagen skulle kunna fälla regeringen. Men då krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för ett misstroende.

En sådan majoritet finns i parlamentet i form av alla oppositionspartierna från vänster till höger – som dock står långt ifrån varandra politiskt. Vänsterpartiet å ena sidan, Kristdemokraterna å andra. På fredagen meddelade KD att partiet är beredda att fälla regeringen.

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt hösttal, uppger SVT.

– Sverige förtjänar bättre, Sverige förtjänar en ny regering, säger hon.

Tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna finns alltså en riksdagsmajoritet, och efter KD:s beslut meddelade både SD och M på fredagseftermiddagen att de är beredda att fälla regeringen. Om V lägger fram en misstroendevotering i riksdagen.

Foto: STOCKHOLM 20180903 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om nya integrationspolitiska förslag. Foto Henrik Montgomery / TT

Kristersson sätter press på Sjöstedt: ”Låt det vara helt glasklart…”

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att partiet är redo att rösta för V:s misstroende mot regeringen. Samtidigt sätter Kristersson nu press på Jonas Sjöstedt och V.

– Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan. Låt det vara helt glasklart: varje gång riksdagen ska ta ställning till om den här regeringen ska vara kvar eller inte, så kommer Moderaterna rösta för att avsätta den, skriver Kristersson.

Och fortsätter:

– Vi röstade mot den här regeringen när den tillträdde efter valet och vi kommer självklart alltid rösta för att avsätta den. Den här regeringen är dålig för Sverige och Stefan Löfven är en dålig statsminister.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inne på samma linje. Han skriver på Twitter att han har ”svårt att tro på att Jonas Sjöstedt verkligen är beredd att avsätta Stefan Löfven”.

STOCKHOLM 20190116 Jimmie Åkesson (SD). Foto: Jessica Gow / TT

Statsminister Stefan Löfven (S) gick under fredagen ut och kritiserade Jonas Sjöstedts utspel i en skriftlig kommentar till SVT.

”Fackföreningsrörelsen har lämnat dörren öppen för fortsatta förhandlingar. Den dörren vill Jonas Sjöstedt stänga, låsa och ge nyckeln till Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Det skulle få enorma konsekvenser för Sveriges löntagare”, uppgav Löfven (S).

Stefan Löfven, statsminister. Foto: Bengt Nyman/Wikimedia commons

Vad tror du om detta? Kommer det bli en misstroendeomröstning i riksdagen? Tror du att V kommer att fälla regeringen ihop med M, KD och SD? Skriv gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required