Foto: Kristian Pohl/Shutterstock

Nye ministern lovar högre pensioner: ”Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas”

.

Efter första veckan på nya jobbet:
Nu lovar nye socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi högre pensioner för landets seniorer. 
– Pensionerna ska höjas. Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas, inte hänvisas till ett liv i fattigdom, skriver han på Facebook. 

I Sverige finns över 200 000 fattigpensionärer – flest i hela Norden. Här uppges 14,6 procent av den äldre befolkningen ligga under gränsen för att hamna i fattigdom. I Finland ligger det på 13,3 procent och Danmark på 8,7 procent.

Samtidigt har Sverige fått en ny minister med ansvar bland annat för pensionsfrågan.

Ardalan Shekarabi (S) tog över posten efter avgående Annika Strandhäll för en vecka sedan. På presskonferensen sade Shekarabi att pensionsfrågan är av hög prioritet framöver.

Nu, en vecka senare, publicerar nye socialförsäkringsministern ett långt inlägg på Facebook – med fokus på just pensionsfrågan.

– De senaste 5 åren har vi sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer. I den kommande budgeten gör vi mer. Vi fortsätter arbetet med att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten. Och vi stärker grundskyddet för de pensionärer som har det tuffast. 675 000 pensionärer får nu mer pengar i plånboken från och med nästa år, skriver han på Facebook.

Samtidigt medger socialförsäkringsministern att detta inte är tillräckligt.

– Dessutom finns ett principiellt problem i pensionssystemet och det är att det inte lönar sig tillräckligt att ha arbetat. Skillnaden i pension mellan de som arbetat hela livet och de som inte gjort det är för liten. Det betyder inte att satsningarna på pensionärerna med de lägsta pensionerna har varit fel. Det har varit nödvändigt.

Nu meddelar han att regeringen vill öka pensionerna ”så att det märks i plånboken om du har arbetet i hela ditt liv”.

– Det är en av de viktigaste uppgifterna för oss under den här mandatperioden. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal, skriver han.

MIN PRIORITERING NUMMER 1: HÖJDA PENSIONER Okej kära följare, jag är ny på jobbet och känner att jag måste dela med…

Posted by Ardalan Shekarabi on Monday, 7 October 2019

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Pensionärer demonstrerar utanför riksdagen