Polisens uppmaning – viktiga orden efter snökaoset: ”Glöm för allt i världen inte…”

Även om många uppskattar vintern, kylan och mörkret så finns det en hel del risker med den.

Nu kommer polisen i Växjö med en viktig uppmaning till alla som ska bege sig ut på vägarna i vinter.

Under pandemin är det få saker som har varit som vanligt.

Men trots virus och elände har årstiderna kommit i rätt ordning och de senaste dagarna har vintern kommit till flera platser i vårt avlånga land.

Enskilt farligaste månaden

Vinterperioden uppskattas av många men det är också en tid med allt mörkare dagar, snö och halka. Och december brukar faktiskt anses vara den månad som är den enskilt farligaste för fotgängare, men även tiden från november till januari är mörk och ökar risken för olyckor i trafiken.

Och även som bilist ökar risken för olyckor.

Förra året uppmärksammade polisen i Västerbotten att många bilister inte använder bakljus eller har otillåten belysning fram.

– Många nyare bilar har halvljusautomatik, men automatiken fungerar inte alltid som den ska. Vi upplever mer och mer att fordon kommer körandes i dålig sikt med bara varselljus/DRL framåt och inga bakljus alls. Men i dåligt väder, i mörker, gryning eller skymning måste halvljuset och bakljuset vara tänt, sade Johan Löfstedt vid trafikpolisen i Umeå till Aftonbladet då.

Polisens uppmaning

I veckan har flera platser i Sverige drabbats av stora mängder snö och med snön kommer ofta olyckor i trafiken, något Polisen i Växjö uppmärksammat på Facebook.

Nu kommer de med en uppmaning till alla som ska bege sig ut i trafiken.

”Det snöar för fullt här i Växjö och med snön kommer ofta trafikolyckorna. Håll avstånd i trafiken, ta det lugnt, skrapa rutorna och borsta bort snön innan du kör iväg!”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”Och glöm för allt i världen inte bort att göra en snöängel innan snön försvinner igen ❄😇

Dela gärna artikeln så att fler få ta del av polisens livsviktiga uppmaning.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required