Svenske Robinson-vinnaren om sin dödliga sjukdom

Idrottskonsulenten Antoni Matacz, 53, från Örebro, stod som vinnare av Robinson 2003. Men för några år sedan drabbades Antonio av den akut dödliga sjukdomen Amyloidos och hela hans liv rasade samman.

Tv-profilen fick ett nytt hjärta i mars och nu inväntar han en ny lever.

– Jag har bara börjat min resa, jag måste byta levern och sedan har jag eventuellt njurar som också kommer tas, säger Antoni Matacz till Expressen.

 

Foto: Jonas Ekströmer

Antoni Matacz blev en stor tittarfavorit i Robinson 2003 och tog också hem hela tävlingen. Den nu 53-årige idrottskonsulten var vältränad, utövade karate, åkte skidor och var mycket aktiv.

Men efter programmet försvann han från rampljuset och återgick till sitt vanliga liv i Örebro.

Drabbades av dödlig sjukdom

För några år sedan började Antoni må allt sämre fysiskt. Läkarna konstaterade då att han hade en förstorad hjärtmuskel. Mer än så visste de inte då.
– Sedan efter några år så fick jag hjärtsvikt och från den stunden så gick det ganska snabbt, säger Antoni Matacz till Expressen.

Symptomen blev bara värre och Antoni undersöktes av läkarna ännu en gång. Då fick han mardrömsbeskedet: Han hade drabbats av den ärftliga och dödliga sjukdomen Amyloidos – en sjukdom som gör att levern producerar felaktigt protein som angriper olika inre organ.

STOCKHOLM 030208 –
2002 Ârs Robinsonvinnare Antoni Matacz.
Foto: Pontus Lundahl

Skulle dö om han inte fick nytt hjärta

Utredningen visade att Antonis hälsotillstånd var så allvarligt att han skulle dö om han inte fick ett nytt hjärta.
– Jag hade tankar om att det vore skönt att slippa det. Jag tyckte inte att jag var så dålig så jag tyckte att det kändes bisarrt att de skulle öppna upp hela bröstet på en och byta hjärta, säger Antoni till Expressen.

I mellandagarna kollapsade Antoni och tvingades åka in till sjukhus på nytt. Den 13 mars fick han ett nytt hjärta och nu inväntar han en ny lever.

Foto: Jonas Ekströmer

Antoni berättar att han börjat må bättre, men han har fortfarande en lång väg tillbaka till ett vanligt liv.
– Jag har bara börjat min resa, jag måste byta levern och sedan har jag eventuellt njurar som också kommer tas, förklarar han och fortsätter:
– Nu producerar jag hela tiden de här dåliga grejerna och då blir det nya hjärtat till slut också dåligt.

Antonis framtidshopp

Nu får Antoni ställa sig i kö för ännu ett donerat organ, men en operation kan inte ske i närtid eftersom det är för stora ingrepp nära inpå hjärttransplantationen.

Antoni berättar för Expressen att han kommer att fortsätta kämpa för att kunna se sina barn, som är fyra respektive åtta år gamla, växa upp.

Samtidigt hyllar han sambon Beatrice för det ovärderliga stödet.
– Man är så tacksam och det är beundransvärt att hon är så stark och pallar med.

Så starkt att berätta! Du är en riktig kämpe, Antoni. Vi håller tummarna för dig! 

Dela för att visa ditt stöd för Antoni och familjen.