Svenskt bussföretag hjälper ukrainare på flykt – erbjuder gratis resor till Sverige: ”Inte stå handfallna”

Bussföretaget Flexbuss Sverige skickar två av sina bussar ned till Ukraina där de erbjuder flyktingar gratis resa till tryggheten i Sverige, det meddelar dem på sin Facebook.

De senaste dagarna har flera privatpersoner, företag och organisationer släppt allt och gjort vad de har kunnat för att hjälpa människor som flyr från Ukraina.

Flera människor har öppnat upp sina hem, några har kört ned förnödenheter till polsk-ukrainska gränsen och andra har kört tur och retur för att erbjuda människor som flyr en resa till säkerheten.

LÄS MER: Svenska djurhjältarnas värmande gest – åker med foder och filtar till ukrainska hundar: ”Måste hjälpas åt”

Flera tågbolag i Europa har meddelat att de erbjuder gratis resor för ukrainska flyktingar, däribland MTRX.

Ukrainska flyktingar/ Stena Line
Foto: Ola Torkelsson, TT/ Ruud, Vidar, NTB

I veckan meddelade även svenska rederijätten Stena Line att deras färjor från och med nu också är avgiftsfria för människor som flyr, detta om man kan visa upp ett ukrainskt pass.

”Stena Line är bekymrade över följderna som konflikten i Ukraina medför och vill göra vad vi kan för att hjälpa de drabbade i Ukraina som söker skydd i andra länder genom att erbjuda en avgiftsfri överfart på våra färjor. Så länge säkerheten ombord bibehålls, samt i mån av plats, kommer vi hjälpa passagerare att boka biljett på första möjliga avgång. Samtliga passagerare måste kunna uppvisa giltigt pass”, skrev Stena Line i ett inlägg på Facebook.

Nu agerar även svenska bussbolaget Flexbuss.

Flexibuss hjälper flyktingar

När Flexbuss vd David Lindquist följde rapporteringen om Rysslands invasion i Ukraina kände han att han ville hjälpa de människor som tvingas fly för sina liv.

Under morgonen därpå samlade han företagets ledningsgrupp och lyfte frågan om hur företaget skulle kunna hjälpa till.

Tillsammans beslutade man att ställa två av företagets bussar till förfogande för en resa till Polen och gränsen till Ukraina, något de skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Vi på Flexbuss kan inte bara stå handfallna i det krig och den orättvisa som Ukraina nu utstår. Vi har därför beslutat att ställa två av våra turistbussar med chaufförer till förfogande, med möjligheten att snarast åka ner med förnödenheter till Polen och gränsen till Ukraina. Det är även vår förhoppning om att bistå och hjälpa de familjer, kvinnor och barn som passerat gränsen att komma vidare till Sverige för en trygghet”, skriver Flexbuss i inlägget.

Vi på Flexbuss kan inte bara stå handfallna i det krig och den orättvisa som Ukraina nu utstår. Vi har därför beslutat…

Posted by Flexbuss on Monday, February 28, 2022

”Fantastiskt engagemang”

En insamling startades för att samla ihop förnödenheter och under onsdagen hoppade två chaufförer in i varsin buss och började köra mot den polsk-ukrainska gränsen.

Vi är överväldigade av allt engagemang och den vilja som finns att hjälpa till! 💙💛💙 Våra chaufförer Maria, Ros-Marie,…

Posted by Flexbuss on Wednesday, March 2, 2022

– Det har varit fantastiskt att se det engagemang och den vilja att hjälpa som har visats från alla. Bland våra förare har väldigt många anmält att de gärna ställer upp och kör. Stena Line transporterar våra bussar och förare gratis, och även de flyktingar som följer med till Sverige får resa gratis på färjan. Även från andra bussföretag har förare hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till, berättar Elin Forsander för bussmagasinet som också rapporterat om initiativet.

Vi är överväldigade av allt engagemang och den vilja som finns att hjälpa till! 💙💛💙 Våra chaufförer Maria, Ros-Marie,…

Posted by Flexbuss on Wednesday, March 2, 2022

Flexbuss tar hjälp av hjälporganisationen A Demand for Action som har lång erfarenhet av insatser i krigsområden. Organisationen hjälper Flexbuss med logistiken på plats, de har också kontakt med Migrationsverket.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);