Sveriges första coronapatient har fått komma hem – efter en månad på sjukhus

Sveriges första coronapatient har blivit friskförklarad.

Det rapporterar smittskyddsläkaren i Region Jönköping.

Hon har dock ännu inte officiellt friskförklarats, skriver Aftonbladet.

Hon var Sveriges första coronafall – 31 januari kom nyheten att en kvinna i 20-årsåldern smittats med covid-19. Kvinnan vårdades på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Nu kommer glädjande nyheter – kvinnan har fått komma hem och mår bättre.

– Hon är kliniskt frisk och mår i dagsläget bra och bedöms inte vara smittsam, säger smittskyddsläkaren David Edenvik till GP.

Enligt Edenvik har hon nu fått komma hem igen – efter att ha vistats på sjukhus i en månad.

– När hon fick åka hem vill jag inte gå in på, då hon har avböjt mediakontakt, men hon mår bra i dagsläget och är kliniskt frisk och bedöms inte vara smittsam, säger Edenvik till GP och förklarar att hon nu kommer hållas under uppsikt av vården.

Foto: Adam Ihse/Mikael Fritzon/TT

Vid lunchtid på tisdagen hade nio nya fall av coronavirus bekräftats i Sverige – bara under dagen. Totalt har Sverige haft 24 bekräftade fall av covid-19. Av det totala antalet smittade – 24 – som bekräftats i Sverige återfinns nio fall i Västra Götalandsregionen, nio i Stockholmsregionen, tre i Jönköpingsregionen, två i Uppsalaregionen och ett i Skåne.

På måndagen höjde myndigheten risknivån för spridning i Sverige från ”låg” till ”måttlig”. Nuvarande risk för importfall bedöms som ”mycket hög”.

Folkhälsomyndigheten vill samtidigt hänvisa alla allmänna frågor till informationsnumret telefon 113 13.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man ta del av viktig information om coronavirus covid-19.