Ulf Kristerssons drag – kopiera Danmarks taktik för hårdare tag mot gängen: ”Vi har mycket att lära”

Moderatledaren Ulf Kristersson bjuder in danska politikern Sören Pape Poulsen för att ta lärdom av Danmarks hårdare tag mot gängkriminella, rapporterar Aftonbladet.

Danmark har lyckats väl i att få ner det gängrelaterade våldet i landet. Och medan Sveriges utveckling går i motsatt riktning har diskussionen om Danmarks politik för hur man kan stoppa det gängrelaterade våldet gått på högvarv.

LÄS MER: Stefan Löfvens vändning – kopplar ihop migration och brottslighet

”Gort något åt dem”

Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen från Konservative folkeparti var med när danska lagstiftningen mot grov organiserad brottslighet togs fram och har nu blivit inbjuden av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att inspirera Sverige.

– Vi har starka skäl att titta på ett närliggande land som har haft samma problem och gjort något åt dem, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Foto: Foto: Erik Johansen, NTB Scanpix.

Åtgärder som Ulf Kristersson tycker är särskilt intressanta är dubbla straff för gängkriminella, användandet av anonyma vittnen och visitationszoner som särskilt intressanta.

Hård markering mot gängen

Ulf Kristersson tror inte att det kommer fungera att applicera hela Danmarks politik på Sverige. Men att några av Danmarks åtgärder skulle vara en hård markering mot gängen.

– Om vi låser in dem dubbelt så länge, då kan de inte rekrytera nya. Om man ger polisen rätt att lyssna med hemlig avlyssning och tillåter anonyma vittnen, då kommer fler åka fast, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Stefan Löfvens svar – efter polischefens larm om gängkriminalitet: ”Inte kommit 40 klaner”

Anonyma vittnen

Anonyma vittnen har tidigare varit en omdiskuterad fråga och ett av de vanligaste argumentet mot det är att det skulle riskera urhokla rättstatens principer när vem som helst kan vittna mot en misstänkt och den misstänkte inte har en möjlighet att veta vem som säger vad.

– Men jag tror att risken är ännu större att vi urholkar rättsstaten om vi har tystnadskultur, om människor som andra vet är skyldiga aldrig ställs till svars, om vi har privat rättsskipning, säger han till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);