Visste du att vi har vilda urdjur i Sverige? Det har vi, men de är bara 9 i stammen.

Jag hade förmånen att besöka Myskoxcentrum i Härjedalen för ett par veckor sedan. Centret drivs av ett antal eldsjälar som gör allt för att stammen av vilda myskoxar i Sverige ska frodas och må bra. Det började 1971 när en grupp myskoxar om fem djur vandrade över norska gränsen och in i Sverige vid Vigelskaftet söder of Fjällnäs i Härjedalen. En tjur och två kor med varsin kalv. De etablerade sig så småningom i Rogenområdet efter en vinter vid Sonfjället.  

Under åren har stammen gått från fem individer till uppemot 30 i mitten av 80-talet för att sedan sakta men säkert krympa till dagens 9. Varför stammen minskat är man inte helt säker på men man misstänker att inavel har en viss inverkan då stammen härstammat från samma djur.

Jag hade aldrig sett myskoxar på annat än foto tidigare och så snart vi fick se djuren förstod jag att, wow, det här är djur menade att leva under extremt kalla förhållanden. Guiden Bengt förklarar att djuren utan större problem klarar väderförhållanden på ner till minus 50 grader (celsius). En fullvuxen tjur ligger på en matchvikt runt 400 kilo, ganska rejäla klumpar med andra ord.

Myskoxarna har inga naturliga fiender men i de ovanliga fall där oxarna utsätts för hot så samlas de likt en vältrimmad romersk armé i murformation där djuren gör blixtsnabba utfall mot hotet, en eller ett par i taget. Det dröjer inte länge innan hotet ger sig av. Och det förstår man. 400 kilo rusande myskoxe är inget man gärna står i vägen för.

På centret har man ett antal stora hägn uppe på fjället där man tar hand om några få individer. Tack vare detta kan de ingripa och placera in djur i den vilda stammen om det finns behov. Djuren i hägnen härstammar inte från den vilda stammen och fungerar därför bra för att motverka inavel. Det är hit vi tagit oss för information och möjlighet att se myskoxarna.

Tycker du som jag att myskoxarna är otroliga djur? Gilla oss gärna för fler häftiga naturartiklar!