Iskalla köldrekordet: Kallaste aprilnatten på 30 år i Sverige

VäderTT

Det har varit extremt kallt på flera håll i norr under natten. I Lapplandsfjällen vid Nikkaluokta uppmättes hela 34,1 minusgrader. Det är den kallaste aprilnatten i hela Sverige på 33 år.

Det är den lägsta apriltemperaturen vid stationen sedan 1955, men också den lägsta i april i hela Sverige sedan 1991, konstaterar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

I Gielas har samtidigt 32,4 minusgrader uppmätts. Det är den lägsta apriltemperaturen någonsin i Västerbottens län och slår med råge det förra rekordet från 1955 då Myrheden mätte minus 31,6.

Orsaken bakom extremkylan är avsaknaden av moln, som annars fungerar som ett täcke för jordklotets värmestrålning. En molnfri natt försvinner värmen istället ut i rymden, vilket medför ett klart och kallt väder.

Övriga delar av landet uppvisar knappast några uppseendeväckande temperaturer, förklarar Erik Höjgård-Olsen och tillägger att vi får vänta på vårvädret ett tag till.

Ostadigare väder är på ingång, med nederbörd i form av snö, blötsnö och för landets sydligare delar främst regn de närmaste dagarna. Längst upp i norr fortsätter kylan.

Räkna med fortsatt minus. Men inte 33 minusgrader utan snarare 10-15 minusgrader.

Klart väder och gnistrande sol kan vara att vänta efter en rekordkall natt i norr. Arkivbild

Klart väder och gnistrande sol kan vara att vänta efter en rekordkall natt i norr. Arkivbild