Dessa 10 grönsaker och frukter bör du äta med skalet på.

Nu för tiden är vi väldigt medvetna om vad vi äter. Särskilt i Sverige, där det är populärt med bland annat mycket vegetarisk mat, ekologiskt och rawfood. Men fortfarande hamnar väldigt mycket mat i soporna. Mat som inte skulle behöva hamna där. Skal till exempel. Många skal innehåller mer näring och vitaminer än själva frukten eller grönsaken. Fruktens eller grönsakens kött är mest vatten och kolhydrater. Då är det synd att kasta bort skalet – när det är fullt ätbart. Kurera.se skriver att forskare i Thailand har undersökt 28 frukter och kommit fram till att i princip alla var mer hälsosamman utanpå än inuti. Här är 10 grönsaker och frukter som är bättre att äta med skal. Vissa är lite vanligare – medan andra skal känns oerhört konstiga att äta. Men testa nästa gång!

1. Rödlök.

Ju fler lager du skalar bort – desto fler nyttigheter försvinner. I rödlökens yttersta lager gömmer sig mängder av hälsosamma ämnen. Rå rödlök är underbart gott att ha i salladen eller på en macka med ost.

11020039-gronsaker

2. Aubergine.

Auberginens skal innehåller rikligt med fibrer. Det innehåller också antocyaninen nasunin som skyddar hjärnceller och förebygger åderförkalkning. Skär till exempel auberginen i skivor och lägg på grillen.

2896992-eggplant-on-a-white-background

3. Apelsin.

Skalet innehåller flavonoiden hesperidin som sänker blodtrycket och hjälper till att hålla kolesterolvärdet lågt. Skalet är gott att riva och ha i till exempel smoothies eller dressingar.

817804-oranges-isolated

4. Gurka.

De flesta känner till att en gurka består av 90 procent vatten. Det nyttigaste är skalet, som ger dig fibrer, K-vitamin som är bra för bland annat skelettets uppbyggnad och kvarts som är bra för hår, hud och naglar. Och gurka är ju perfekt som dippstavar, i tzatzikin eller skivad på knäckebrödet.

1713265-cucumbers

5. Potatis.

Potatisskal innehåller B- och C-vitaminer och mängder med fibrer. Så koka potatisen med skal nästa gång så håller sig näringen kvar i potatisen. Det går också utmärkt att göra klyftpotatis med skal på, eller baka hel potatis i ugn.

1837378-potatoes

6. Äpple.

De flesta äter nog äpplen med skal på. Och det är bra för äppelskal innehåller fibrer och fytokemikalierna som anses förebygga cancer. Äpplen är ju goda att äta som de är, eller varför inte baka dem i ugnen? De passar också bra både rivna och skivade i kakor och sallader.

3854405-tre-applen

7. Kiwi.

Äta kiwi med skal eller inte? Det är nog den vanligaste diskussionen bland alla dessa frukter och grönsaker. Och faktum är att kiwiskalet innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter som fruktköttet. Dessutom sitter C-vitaminer precis under skalet, som lätt går förlorade. Kiwin kan skivas i gröt eller sallader, eller hackas ner i en smoothie.

2268535-kiwi-fruits

8. Ananas.

Okej, skalet går inte äta – men används med fördel i dryck. Men den hårda stocken i mitten som tyvärr ofta går till spillo är full av både C-vitaminer och fibrer. Så kasta inte den! Du kan skiva ananasen och behålla ”stocken” eller skär ut stocken till smoothien.

741910-pineapple

9. Morötter.

De flesta av morotens A-vitaminer sitter i skalet. Där hittar du också K-vitamin, kalium och klorofyll – som har antioxidativa effekter. Morötter är liksom gurkan supergod till dippen, fungerar fint som snacks och kan stuvas, rivas, bakas i ugn… Ja, möjligheterna är oändliga.

1256590-carrotts

10. Zucchini.

Skalet innehåller massor av fibrer och hela 95 procent av grönsakens K-vitaminer. Zucchinin är liksom auberginen god att skiva och lägga på grillen, eller riv ner innehållet i en gryta eller sallad. Och ingen har väl missat vegetarisk lasagne med zucchini?

2198913-zucchini

Källa: Kurera.se
Bildkälla: Mostphotos

Var noga med att skölja frukterna och grönsakerna innan du äter dem. Eller allra helst: välj ekologiskt! Dela gärna denna information vidare så att fler får veta att det kan äta skalet på till exempel aubergine och kiwi.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna