Barnsjukhus har använt detta knep mot dålig sömn i åratal – oväntade metoden som alla kan testa

Att ha svårt att somna är ett massfenomen. 

Fler än var tionde svensk har i dag sömnproblem och det har skett en fördubbling i Sverige under de senaste 30 åren.

Stress är vanligtvis den främsta orsaken till att vi sover sämre och ju svårare sömnproblem du har, desto viktigare är att du tar dem på allvar. 

För i det långa loppet påverkar sömbrist både din fysiska och psykiska hälsa väldigt mycket. 

Visst finns det bra mediciner för att lösa sömnproblem, men det finns också smarta och betydligt hälosammare alternativ till att ta tabletter… 

Jag tycker i alla fall att detta speciella täcke verkar vara en väldigt smart lösning, så därför ville jag tipsar er om den. 

Shutterstock

Att sova med ”tyngdtäcke” är fortfarande ett realtivt okänt sätt för att komma till rätta med sömnproblem.

Som ni hör på namnet är det ett täcke med extra vikt och det kan vara fyllt med olika typer material – till exempel platskulor, bönor, ärtor, ris/korn eller plastbollar  – som sys in i individuella kammare. 

Wikipedia

Just tyngden i täcket kan verka lugnande, enligt forskarna. Det känns nästan som du blir kramad och får lite massage. 

”Arbetsterapeuter har observerat att en mycket lätt beröring varnar nervsystemet men att djupt tryck är avslappnande och lugnande”, skriver bland annat Temple Gradin i en studie.

När tyngdtäcket omsluter kroppen med ett lätt tryck kan produktionen av serotonin, som gör oss avslappnade, öka. Serotoninet omvandlas i sin tur till melatonin, kroppens eget sömnhormon.

En svensk studie från Örebro universitet har undersökt tyngdtäckets effekt.

”Alla som deltog i studien uppgav att sömnen förändrats sedan behandlingen med tyngdtäcke påbörjats. Det framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke, rapporterar författarna i sin avhandling”, skriver författarna.  

Twitter / jennytansley

Flera barnsjukhus och psykiatriska mottagningar har använt sig av denna typ av täcken i flera år, för att lugna oroliga patienter som lider av sömnlöshet. 

Det har framför allt varit en framgångsrik metod för personer med ADHD och Aspergers syndrom. 

Men i själva verket kan alla barn och vuxna som har svårt att sova dra nytta av täcket.

Twitter / ToniadamsTb75

Naturligtvis kan du köpa ett tyngdtäcke om du vill det, men det kostar en hel del. 

Ett tips är att sy täcket helt själv. Fördelen är att det är billigare och du kan anpassa storleken och vikten på täcket efter dina egna behov. 

Täcket bör väga cirka 10 procent av kroppsvikten hos personen som ska använda det. Detta innebär också att du behöver fylla täcket med små vikter, så att det blir jämnt fördelat. 

Men se upp! Tyngtäcken kan vara mindre lämpligt för personer med andnings- och cirkulationsproblem. 

I videon ovan kan du få tips på hur du syr ihop ditt eget tyngdtäcke. 

Dela gärna vidare detta om du vill hjälpa någon som har svårt att sova! Tillsammans kan vi hjälpas åt så att alla får sin livsnödvändiga sömn.