Hjältarna på Hundstallet tar hand om hundarna utan hem

Vi har många gånger berättat om människor som gör allt för att hjälpa hundar som har det svårt. 

Runt om i världen finns det mängder med gatuhundar och hundar som vanvårdas av sin ägare. Bara för att vi sällan ser dem här hemma i Sverige får vi inte glömma bort att de faktiskt finns. 

Hjältarna på Hundstallet tar just nu hand om 43 hundar som av olika anledningar inte har något hem.

– Jag vill hjälpa så mycket hundar som möjligt, berättar Ellinor Krogh, volontär- och jourhemsansvarig på Hundstallet.

Klockan 07.00 varje morgon drar dagen igång på Hundstallet i Bromma i västra Stockholm. Alla hundar släpps ut, får mat, eventuella mediciner och rastas. 

Foto: Hundstallet

Det kommer ofta in nya hundar och ibland lämnar polisen själva in under natten. Så bland det fösta personalen gör är att se efter om det kommit in någon ny hund. Hundstallet brukar få in några hundar från polisen varje vecka.

– Fast oftast är det vi som hämtar dem hos polisen då, berättar Ellinor.

Ellinor Krogh har jobbat på Hundstallet i tre år. Foto: Hundstallet

De flesta hundar som kommer in till Hundstallet är så kallade hittehundar. Oftast rör det sig om bortsprungna hundar och de stannar bara en kort tid på Hundstallet, tills ägaren hittas. Men det kan även komma in övergivna hundar.

Foto: Hundstallet

Tyvärr händer det att människor bara släpper ut en hund som de inte längre vill ha, och då hamnar den hos Hundstallet tills man hittat en ny ägare. Hundstallet tar även hand om hundar vars ägare blivit sjuk eller avlidit, hundar som vanvårdats av sin tidigare ägare eller hundar som omhändertagits av polis på grund av att de varit aggressiva mot människor. 

Foto: Hundstallet

Det jobbar 16 personer på Hundstallet i Stockholm men de skulle aldrig klara det dagliga arbetet utan alla volontärer. Runt 50 personer jobbar som volontärer och hjälper till att rasta alla hundarna tre gånger om dagen. Vissa har gjort detta i flera års tid.

Ellinor har varit anställd hos Hundstallet i tre år, innan dess var också hon volontär.

– Jag ville göra nytta och var här varje dag, så till slut frågade de om jag ville börja jobba på Hundstallet. Jag bara älskar det här stället, berättar hon.

Foto: Hundstallet

Hundstallet i Stockhom har faktiskt funnits i över 100 år, och alldeles nyligen öppnade de även i Skåne. Det finns även planer på att öppna ett hundstall i Göteborg.

Foto: Hundstallet

Vill du hjälpa Hundstallet och deras verksamhet? De letar alltid efter nya permanenta hem och jourhem till sina hundar, och om du eller någon du känner funderar på att skaffa hund kan ni kontakta Hundstallet med en intresseanmälan.

Även om du inte har möjlighet att ta hand om en hund så finns det andra sätt du kan hjälpa till på. Hundstallet är helt beroende av gåvor och medlemsavgifter för att kunna gå runt ekonomiskt. Här finns information om hur du kan bidra ekonomiskt till verksamheten.

Tack för att ni hjälper dessa utsatta hundar!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.